15 augustus 2019

Borsten – Corien van Zweden ★★★★

Door Tabitha

Lees deze en andere boekrecensies op mijn Goodreads pagina

Waardering: 4 uit 5.

Goed

Prachtig boek van Corien van Zweden.
De ondertitel ‘De levensloop van een intiem lichaamsdeel’ is veelzeggend en van Zweden neemt je mee op reis langs verschillende levensfases en de rol van borsten hierin.

Aan de ene kant is er veel ruimte voor wetenschappelijk onderzoek over borsten en komen zowel de medische als de psychologische kant van ‘de borst’ aan bod. Aan de andere kant schuwt van Zweden niet om dit te verweven met haar eigen ervaringenen en herinneringen en juist deze combinatie maakt het boek zo sterk. Niet alleen haar kindertijd en haar taak als moeder, maar ook de periode dat ze borstkanker had en haar linkerborst weggehaald moest worden, beschrijft ze openhartig.
Niet eerder was ik me bewust van de wisselende rol en functie van borsten in een leven.
De schaamte en trots van de beginnende borsten als puber, de strijd die gepaard kan gaan met het geven van borstvoeding en de afweging tussen de borst of de fles, de erotische functie van borsten en het verval of zelfs de ‘vernietigers’, zoals in het geval van borstkanker.
Allerlei thema’s komen aan bod, van plastische chirurgie tot het aanbod van borstprotheses.
In mijn ogen laat ze iets zien van de ingewikkelde en fascinerende relatie tussen borsten, vrouwelijkheid en identiteit.
Een aanrader dit boek dat een inkijkje geeft in de wereld van borsten.

Lees ook mijn andere boekrecensies: