3 oktober 2019

Gastles gegeven aan VWO 5 leerlingen over wetenschap, de universiteit en persoonlijke vorming

Door Tabitha

Ik verzorgde een gastles aan VWO 5 leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal over wetenschap, de universiteit en persoonlijke vorming.

Ik ben met de leerlingen in gesprek gegaan over wat wetenschap eigenlijk is. Wat is het belang van wetenschap? Is wetenschap objectief?

Wat kan een universiteit je leren en wat niet? Wat is eigenlijk wijsheid? Ik vertelde over het begrip Bildung van Wilhelm von Humboldt (1767-1835) dat gaat over het proces van ontwikkeling, beschaving, vorming tot zelfstandige, vrije en goede persoonlijkheden. Persoonlijke vorming en een opleiding volgen zijn namelijk verschillende dingen.

Ook besproken we het studentenleven en welk beeld de leerlingen daarvan hebben. Wat verwachten ze van het studentenleven, welke waarde hechten ze eraan en willen ze bij een studentenvereniging?

En als je op de universiteit zit, wat is de historische geschiedenis van de universiteit? Hoe zit de universiteit elkaar? Waar houden wetenschappers zich mee bezig? Hoe verloopt een academische carrière? Hoe zit het met vrouwen in de wetenschap?

Deze thema’s hebben we besproken waarbij ik steeds gebruik maakte van de Socratische gespreksmethode.