4 oktober 2019

Lezing over stress en burn-outs in bibliotheek Nijmegen

Door Tabitha

Lezing ‘Een filosofische en maatschappelijke verkenning van stress en
burn-outs.’

Gehouden tijdens een studiedag over stress en burn-outs, georganiseerd door Ieder
Talent Telt
in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen

Samenvatting

Stress en burn-outs vormen een toenemend probleem in de Nederlandse samenleving. Veel mensen ervaren druk om alle ballen hoog te houden en voelen zich aan het einde van de dag emotioneel uitgeput en leeg. Filosoof Byung-Chul Han spreekt zelfs over ‘The Burnout Society.’ Wat is er momenteel aan de hand? Ik ben ervan overtuigd dat de druk om te presteren zich niet meer enkel op de werkvloer manifesteert, maar ook daarbuiten. Het streven naar geluk, de nadruk op genieten, de manier waarop we onze vrije tijd en vakanties besteden; ook dit neemt een bepaalde druk met zich mee. Wat is er momenteel aan de hand? Hoe heeft de zoektocht naar geluk vaak juist het tegenovergestelde resultaat? Waarom is het maken van verre reizen steeds belangrijker geworden? En wat heeft dit met identiteit te maken? Deze en andere vragen komen aan bod in de lezing.

De volledige tekst van de lezing in bij mij op te vragen.