4 april 2020

Lezersreactie ‘Ingekakte mannen?’ in Visie

Door Tabitha

April 2020

Lezersreactie gegeven op de rubriek ‘Relaties en Opvoeding’ uit Visie 11, het blad van de Evangelische Omroep.

De volledige reactie:

Goedendag,
Graag geven wij een lezersreactie op de rubriek Relaties en Opvoeding nr 11 2020 waarin Aukelien Abbema ingaat op de vraag “Waar zijn de leuke mannen?”
Opvallend is dat er in het antwoord een erg gesimplificeerd beeld wordt geschetst van het onderscheid tussen mannen en vrouwen. Zo zouden volgens de schrijfster single mannen (maar getrouwde mannen ook) van boven de 30 ingekakt zijn en zich sociaal terugtrekken. Single vrouwen blijven zich echter ontwikkelen en “daarom zijn single vrouwen van boven de 30 vaak zo leuk.”
Dit lijkt me erg eenzijdig en er wordt nogal een negatief beeld van mannen geschetst. Mannen zouden samen alleen maar drinken en domme grappen maken samen, zo wordt verondersteld. Er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met zelfdoding, wat in deze context erg overtrokken is. Het stuk komt over als psychologie van de koude grond en er ontbreekt enige referentie naar wetenschappelijke bronnen. Je zou van een GZ-psycholoog en iemand die twee masters afgerond heeft toch anders verwachten. Je krijgt toch de indruk dat de schrijfster zich de afgelopen decennia alleen op de planeet Venus heeft bevonden en Mars, en daarmee het perspectief van de man uit het oog is verloren.
Hopelijk is de kwaliteit van deze rubriek de komende keren hoger.

Met vriendelijke groeten,
Tabitha van Krimpen
Rik de Olde, jonge en betrokken lezers.

Het stuk waarop we op reageerden is hier te lezen.