5 augustus 2020

Bloei – Elske Doets ★★★★

Door Tabitha
4/5

In Bloei beschrijft zakenvrouw Elske Doets waarom oneindige groei ongezond is en biedt ze een hoopvol alternatief.

Elske heeft visie en haar enthousiasme spat van de pagina’s af.

Ze is eerlijk en ook kritisch op haar eigen denken wat haar geloofwaardigheid en integriteit ten goede komt.

“Als we niet oppassen, zullen steden als Barcelona, Venetië, Praag, Amsterdam en allerlei andere toeristische trekpleisters in de wereld, zoals het Louvre, de Dom van Florence of het MoMa in New York, binnen de kortste keren in dezelfde mate aan het zicht onttrokken worden. En weldra net zo bekend zijn vanwege de hoeveelheid Nike-schoenen en Eastpak-rugzakken en New York Yankees-petjes die je belemmeren ervan te genieten als vanwege het moois dat er te zien is.” (p. 64)
Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen en daarom is het des te opvallender en prijzenswaardig dat ze kritisch durft te zijn over toerisme en ons consumentisme.

 

Bron: https://www.atlascontact.nl/2020/06/18/31866/
"Het daadwerkelijke criterium voor diversiteit zit volgens mij niet in percentages of een ensemble van huidskleuren, maar in zaken als: durft iemand compleet nieuwe vragen te stellen? Bedrijfsroutines te doorbreken? Tot op de bodem van een kwestie te gaan terwijl de norm is om dat niet te doen? Pas wanneer mensen buiten de gebaande paden durven te gaan en te handelen, ga je de vruchten van diversiteit plukken."
Elske Doets
In Bloei, p. 131

De coronacrisis maakt haar boek extra actueel en vergroot het belang om na te denken wat organisaties toevoegen: “Misschien klinkt het ons, nuchtere Nederlanders, wat overdreven in de oren, maar ik denk werkelijk dat je de samenleving naar een hoger niveau tilt en veel onbehagen en desoriëntatie wegneemt wanneer het lukt mensen en organisaties nauwer in contact te brengen met hun oorspronkelijke drijfveren, met vragen als ‘waartoe zijn wij op aarde?’ en natuurlijk ook weer ‘welk probleem zijn we aan het oplossen?'”

Ze heeft het over de ‘betekeniseconomie’, de dingen die er echt toe doen en ons gelukkig maken. Over hoe de samenleving en de politiek eruit zouden moeten zien en het belang van klimaatkwesties. Eén aspect wat daar mijns inziens hierbij niet kan ontbreken is de rol van religie en geloof, maar dit komt niet aan bod.

In het boek worden veel verschillende portretten geschetst van jonge vrouwen die deel hebben genomen aan de Young Lady Business Academy, waar Elske Doets de drijvende kracht achter is.
Zij wil hun ideeën en ambities aanmoedigen en laten zien dat een nieuwe generatie jonge vrouwen verandering teweeg kan brengen. Dit is erg inspirerend en biedt hoop.

Ook haar visie op diversiteit vond ik erg inspirerend en vernieuwend.
“In plaats van ‘blind’ te leren worden voor stereotypen zorgen quota en allerlei vormen van voorkeursbeleid er jammer genoeg voor dat die ellendige stereotypen weer tot leven komen en dat mensen zich voegen naar de wensplaatjes. Met als gevolg dat er kandidaten aangenomen worden met als verzwegen rechtvaardiging dat ze ‘de juiste huidskleur’, ‘de juiste sekse’ of ‘de juiste leeftijd’ hebben.” (p. 128-129)

“Het daadwerkelijke criterium voor diversiteit zit volgens mij niet in percentages of een ensemble van huidskleuren, maar in zaken als: durft iemand compleet nieuwe vragen te stellen? Bedrijfsroutines te doorbreken? Tot op de bodem van een kwestie te gaan terwijl de norm is om dat niet te doen? Pas wanneer mensen buiten de gebaande paden durven te gaan en te handelen, ga je de vruchten van diversiteit plukken.” (p. 131)

Al met al heeft Elske Doets met Bloei een inspirerend boek geschreven dat aanzet tot nadenken, nieuwe perspectieven biedt en hoop geeft voor de toekomst en de jongere generatie die bewust bezig is met hoe de wereld er morgen uit zou moeten zien en welke keuzes daarvoor belangrijk zijn.