5 augustus 2020

Tabie Tipt #1: augustus 2020

Door Tabitha

Graag deel ik wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken  je niet wilt missen!

Kijken

Even ontspannen met een lekkere Netflix-serie? Dit zijn mijn twee tips:

“Liefde vinden kan voor iedereen moeilijk zijn. Voor jongvolwassenen in het autismespectrum is het verkennen van de onvoorspelbare wereld van dating nog ingewikkelder.”
Een heerlijk ontspannen, grappige en pure serie van 5 afleveringen over hoe het is om te daten als je autisme hebt.
“Sima Taparia, de cupido van Mumbai, koppelt Indiërs in binnen- en buitenland aan elkaar. Na een verkennend gesprek presenteert ze enkele ‘biodata’, uitgeprinte datingprofielen met iemands bloedlijn, geloof, beroep, hobby’s en natuurlijk een foto.” 
Je ziet op intrigerende wijze hoe hoge verwachtingen en familiedruk een rol spelen bij de zoektocht naar een ‘life partner’.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

Ik ben helemaal fan van deze podcast waarin in 8 afleveringen aan de hand van 8 klassiekers na wordt gedacht over de aard van de mens. Afgetrapt wordt met de Belijdenissen van Augustinus, Beatrice de Graaf vertelt over Thomas Hobbes’ Leviathan en hoogleraar Esther Mirjam Sent van de RU gaat in op Adam Smith en dat het idee van ‘de onzichtbare hand’ nauwelijks voorkomt in zijn boeken. Thomas Muntz, filosoof en politicoloog, is de vaste tafelgast en weet telkens de nodige verdieping te brengen.
“In tijden van crisis komt de menselijke natuur bovendrijven, zo zegt men. Maar wat is die menselijke natuur eigenlijk? Deze zomer kijken we diep in de spiegel. Zien wij een gutmensch of een meeloper, een hypocriet of een homo economicus? Aan het woord komen 8 uitgelezen gasten over 8 boeken die ons mensbeeld bepaalden.”
 
  • Nog één luistertip dan..

Voor Dit is de Zondag bedacht ik een zomeruitzending over de kracht van lezen, boeken en schrijven. Margje Woodrow, jeugdboekenschrijfster en ‘Taalbaas’, predikant en romanschrijver Frans Willem Verbaas, en Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap waren te gast. Het was een leuke uitzending over o.a. het verschil tussen het lezen van een boek en het kijken van een Netflix-serie, over waarom de Bijbel het meest gelezen boek aller tijden is en over wat een goed boek met je doet:

“Een goed boek verrast je, leert je nieuwe dingen over jezelf, mensen en de wereld om je heen” – Peter Siebe

Je kunt de uitzending hier terugluisteren of kijken.

Lezen

De boeken en artikelen die ik gelezen heb!

Van de volgende boeken schreef ik een recensie:
Wat mij betreft is dit boek verplichte kost voor elke millennial
Journalist en filosofe Doortje Smithuijsen neemt je op een pakkende manier mee in de wereld van influencers en Instagram.
In Bloei beschrijft zakenvrouw Elske Doets waarom oneindige groei ongezond is en biedt ze een hoopvol alternatief met haar Young Lady Business Academy.
Elske heeft visie en haar enthousiasme spat van de pagina’s af. Ze is eerlijk en ook kritisch op haar eigen denken wat haar geloofwaardigheid en integriteit ten goede komt.
 
v.l.n.r. Frans Willem Verbaas, Margje Woodrow, presentatrice Lynda Hessel en Peter Siebe, 2 aug 2020

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'