5 augustus 2020

Tabie Tipt Thema #1: rouw en verlies

Door Tabitha

Zondag 5 juli was ik in alle vroegte te gast bij Dit is de Zondag op Radio 1 om het te hebben over rouw en verlies. Ik heb mijn persoonlijke verhaal verteld rond het overlijden van mijn vader, eind december. Het was een mooi, open en persoonlijk gesprek.

Schrijfster Lisanne van Sadelhof en verliesbegeleider Laurina de Visser waren ook te gast. Andries Lamain presenteerde. Kijk/luister de uitzending hier terug.

Ter voorbereiding op de uitzending, en ook omdat ik veel met het thema bezig ben, heb ik me op verschillende manieren verdiept in rouw en verlies.

Kijken

Heeft de dood het laatste woord of bestaat de hemel? Jacobine Geel spreekt met o.a. theoloog-ethicus Frits de Lange, commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en schrijver Franca Treur.

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. De dood. Pijnlijk, maar onvermijdelijk. Daarna volgt – even onvermijdelijk – het rouwproces. Maar hoe doe je dat? Wat is rouwen? Liesbeth Rasker praat erover in haar podcast ‘Dag voor Dag’. “Toen besefte ik, dit hoort er gewoon bij. Dit is rouwen, maar niemand vertelt je dat”.

“Liefde vinden kan voor iedereen moeilijk zijn. Voor jongvolwassenen in het

Luisteren

Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met grote en kleine verliezen. Lang niet altijd krijgen die de aandacht die ze nodig hebben, waardoor veel mensen met onverwerkt verlies rondlopen. Deze podcast praat Jorieke met psychosociaal therapeut Judith Stoker. Je hoort hoe we als mensen om kunnen gaan met verlies en rouw en wat er gebeurd als verlies niet de aandacht krijgt die het verdiend. Hoe kan je naast iemand staan die rouwt om een overledene, wat zegt de Bijbel over verlies en hoe kan je verder met je leven na een ingrijpend verlies?

De stukken die Lisanne van Sadelhof voor De Correspondent schrijft, hebben me erg geraakt en slaan vrijwel altijd de spijker op z’n kop. Ze schrijft over hoe rouw ook fysiek is en welke impact een verlies heeft op familierelaties.

De Vlaamse klinisch psycholoog Manu Keirse is dé expert op het gebied van rouw en verlies. Het boek Helpen bij verlies en verdriet is inmiddels al aan de 34e druk toe en voor iedereen een aanrader, zowel als je zelf met verlies te maken hebt, of iemand in je omgeving hebt die hiermee te maken krijgt.

“Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.”

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'