16 september 2020

Tabie Tipt #2: september 2020

Door Tabitha

Graag deel ik wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken  je niet wilt missen!

Kijken

Even ontspannen met een goed programma? Dit zijn mijn tips:

Deze reeks is alweer een aantal jaar oud, maar zeker nog relevant!
De geweldige Coen Verbraak spreekt met journalisten van kranten, radio en televisie over hun vak én over zichzelf. Alle zes de afleveringen zijn gratis terug te kijken via NPO
 
Ik ben erg fan van dit programma (inmiddels alweer in seizoen 3!) waarin onbegrepen en gemarginaliseerde mensen krijgen de kans om hun stem te laten horen door te reageren op hele directe en soms nogal botte vragen van het publiek. Of het nu gaat om armoede, hoogbegaafden of sekswerkers, in dit programma worden vooroordelen weggenomen.
 
In vier afleveringen neemt deze sterke docu serie je mee in de ‘wordingsgeschiedenis’ van Donald Trump. Hoe is hij de man geworden die hij nu is? Een ontluisterd portret van een man die ondanks blunders en faillissementen zijn naam met succes en rijkdom weet te verbinden.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

De laatste uitzending die ik maakte voor de EO was Dit is de Zondag met dominee Ad van Nieuwpoort. Hij schreef een inspirerend boek (ook leestip!) ‘Leven! zonder Oplossing’ over de parabel van Job als levensles en hoe de coronacrisis duidelijk maakt dat het leven niet maakbaar is en lijden en verlies ons zomaar kunnen overvallen.
Het gesprek en het gedicht van Bas Derks aan het einde zijn erg de moeite waard!

Lezen

De boeken en artikelen die ik gelezen heb!

Van het boek Het Nieuws: een gebruiksaanwijzing van filosoof Alain de Botton schreef ik een recensie.
Het was erg boeiend en het mij, ook n.a.v. de stage bij de EO, aan het nadenken gezet over de waarde van journalistiek en het nieuws.
 
Ik kocht het geweldige boek ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ van Charlie Mackesy.
Het zit boordevol levenswijsheden en met de prachtige tekeningen is het een boek om telkens weer te pakken en te herlezen.
De Nederlandse vertaling door Arthur Japin, De jongen, de mol, de vos en het paard, heeft in de eerste vier maanden al 50.000 exemplaren verkocht. Aanrader!

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'