6 oktober 2020

10 jaar Instagram! Wat heeft het ons gebracht?

Door Tabitha

10 JAAR INSTAGRAM!

Vandaag (6 okt 2020) bestaat de populaire app Instagram 10 jaar. De impact van Instagram moet niet onderschat worden en heeft een hele generatie blijvend beïnvloed; de manier waarop we met elkaar communiceren, naar onszelf kijken, maar ook hoe we naar de wereld om ons heen kijken. Iets is de moeite waard als het ‘Instagrammable’ is en dit beïnvloedt bijvoorbeeld de inrichting van huizen, maar ook de restaurants die we bezoeken. Recent hebben we gezien dat Instagram zelfs beïnvloedt hoe we omgaan met corona en of we ons aan de maatregelen houden of niet.

Het is in dit geval makkelijk om influencers te veroordelen en weg te zetten als dom. Tegelijkertijd zijn influencers ‘spiegels van onszelf’. Zij worden gevolgd door honderduizenden van ons en zijn een voorbeeld voor velen. Dat zij een groot bereik hebben, zegt echter weinig over of ze ook verstandig met die invloed om kunnen gaan. Het zegt vooral dat de influencers weten hoe je aandacht moet krijgen, wat mensen waarderen en dat ze blijkbaar veel tijd en energie willen steken om die aandacht en waardering te krijgen.

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met Instagram. Het is leuk om wat plaatjes te delen van wat ik doe en te volgen wat anderen bezighoudt, maar met de focus op beeld, schiet het toch ook altijd tekort. Een foto vertelt meestal niet het hele verhaal. Het laat niet zien dat je eigenlijk de hele dag chagrijnig was, maar toch een vrolijk gezicht trekt voor de camera. Instagram legt de lat hoog en versterkt het idee dat je digitale identiteit belangrijk is. Zoals ‘Gouden Bergen’ van Doortje Smithuijsen laat zien, is voor sommigen die digitale identiteit belangrijker geworden dan hun offline identiteit.

En dan heb ik het nog niet over de technische kant van de app Instagram die er alles aan doe om ons online te houden, advertenties te laten zien en om onze vrienden uit te nodigen om hetzelfde te doen.

Wellicht is dit een wat zwartgallig verhaal, maar wel de realiteit waarin we leven. Naast de mooie dingen en vooruitgang die Instagram gebracht heeft, is er ook een schaduwzijde. Ga daarom op een verstandige manier met Instagram (onderdeel van Facebook) en andere sociale media om. Misschien is dit ook een goed moment om de Netflix-docu The Social Dilemma te kijken; hoogstwaarschijnlijk denk je daarna anders over social media en het gebruik ervan.

Als je meer wilt lezen over het ontstaan van Instagram kan ik ‘No Filter: The inside story of Instagram’ van Sarah Frier aanraden. Ik heb er een review over geschreven.

Zie ook dit stuk van NRC over het ontstaan van Instagram.

De film Eight Grade gaat over de (tamelijk ongemakkelijke) puber Kayla die haar weg zoekt op de middelbare school en wie ze is in een wereld van social media. Het is een leuke en vermakelijke film die tegelijkertijd blootlegt in wat voor ingewikkelde wereld tieners opgroeien.

10 JAAR INSTAGRAM!

Vandaag (6 okt 2020) bestaat de populaire app Instagram 10 jaar. De impact van Instagram moet niet onderschat worden en heeft een hele generatie blijvend beïnvloed; de manier waarop we met elkaar communiceren, naar onszelf kijken, maar ook hoe we naar de wereld om ons heen kijken. Iets is de moeite waard als het ‘Instagrammable’ is en dit beïnvloedt bijvoorbeeld de inrichting van huizen, maar ook de restaurants die we bezoeken. Recent hebben we gezien dat Instagram zelfs beïnvloedt hoe we omgaan met corona en of we ons aan de maatregelen houden of niet.

Het is in dit geval makkelijk om influencers te veroordelen en weg te zetten als dom. Tegelijkertijd zijn influencers ‘spiegels van onszelf’. Zij worden gevolgd door honderduizenden van ons en zijn een voorbeeld voor velen. Dat zij een groot bereik hebben, zegt echter weinig over of ze ook verstandig met die invloed om kunnen gaan. Het zegt vooral dat de influencers weten hoe je aandacht moet krijgen, wat mensen waarderen en dat ze blijkbaar veel tijd en energie willen steken om die aandacht en waardering te krijgen.

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met Instagram. Het is leuk om wat plaatjes te delen van wat ik doe en te volgen wat anderen bezighoudt, maar met de focus op beeld, schiet het toch ook altijd tekort. Een foto vertelt meestal niet het hele verhaal. Het laat niet zien dat je eigenlijk de hele dag chagrijnig was, maar toch een vrolijk gezicht trekt voor de camera. Instagram legt de lat hoog en versterkt het idee dat je digitale identiteit belangrijk is. Zoals ‘Gouden Bergen’ van Doortje Smithuijsen laat zien, is voor sommigen die digitale identiteit belangrijker geworden dan hun offline identiteit.

En dan heb ik het nog niet over de technische kant van de app Instagram die er alles aan doe om ons online te houden, advertenties te laten zien en om onze vrienden uit te nodigen om hetzelfde te doen.

Wellicht is dit een wat zwartgallig verhaal, maar wel de realiteit waarin we leven. Naast de mooie dingen en vooruitgang die Instagram gebracht heeft, is er ook een schaduwzijde. Ga daarom op een verstandige manier met Instagram (onderdeel van Facebook) en andere sociale media om. Misschien is dit ook een goed moment om de Netflix-docu The Social Dilemma te kijken; hoogstwaarschijnlijk denk je daarna anders over social media en het gebruik ervan.

Als je meer wilt lezen over het ontstaan van Instagram kan ik ‘No Filter: The inside story of Instagram’ van Sarah Frier aanraden. Ik heb er een review over geschreven.

Zie ook dit stuk van NRC over het ontstaan van Instagram.

De film Eight Grade gaat over de (tamelijk ongemakkelijke) puber Kayla die haar weg zoekt op de middelbare school en wie ze is in een wereld van social media. Het is een leuke en vermakelijke film die tegelijkertijd blootlegt in wat voor ingewikkelde wereld tieners opgroeien.