22 oktober 2020

Tabie Tipt #3: oktober 2020

Door Tabitha

Graag deel ik wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken je niet wilt missen!

Kijken

Dit is mijn kijktip:

Als je even iets ontspannends wil kijken zoner al teveel inspanning wilt genieten van mooie beelden, kijk dan de Netflix-serieOur Planet‘. De meest bijzondere dieren komen langs en de stem van David Attenborough is ook altijd fijn 🙂

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

De EO heeft een nieuwe podcast over werk en werk in coronatijd. Erg leuk om te luisteren en voor veel mensen herkenbaar denk ik. Arie Boomsma gaat in gesprek met verschillende gasten en Japke D. Bouma van NRC schuift ook aan en deelt nuttige en leuke inzichten. 
 

Ik heb erg genoten van deze (Engelstalige) podcast van ‘Talking Theology’ waarin dr. Ruth Perrin vertelt over haar onderzoek naar millennials en hoe zij geloven. Authenticiteit is bijvoorbeeld belangrijk en ze willen leren van het geloof van de oudere generatie. Zij schreef ook het boek ‘Changing Shape: The faith live of millennials’ dat nog op mijn leeslijstje staat.

Lezen

De boeken en artikelen die ik gelezen heb!

  • Instagram 10 jaar!
    Begin deze maand bestond Instagram 10 jaar. De invloed van deze app kan niet onderschat worden en maakt dat we nu anders naar onszelf en de wereld om ons heen kijken. Wat heeft 10 jaar Instagram ons eigenlijk gebracht? Ik schreef er een blog over op mijn website. Eerder schreef ik een review over het boek ‘No Filter: The inside story of Instagram’ van Sarah Frier.
  • De ‘ontlezing’ van jongeren is een groot probleem. Lezen doet mijn generatie vooral doelgericht en niet meer als ontspanning. Dit artikel (met dank aan de tip van vriendin Marije) gaat overHet drama van de Unbildung waarin goed wordt uitgelegd wat er aan de hand is:
"In de ‘kennismaatschappij’ staat niet het verwerven van levenswijsheid, maar het beschikken over up-to-date en nuttige instrumentele kennis en vaardigheden voorop. Hét criterium voor kennis en vaardigheden is dat zij resulteren in een bruikbaar product (‘valorisatie’)."
Henk Smeijsters
Filosofisch cultuurcriticus en publicist
  • 140 jaar geleden stichtte Abraham Kuyper (1837-1920, theoloog, politicus, journalist) de Vrije Universiteit en dit collegejaar is uitgeroepen tot Kuyperjaar!
    Ik heb een vak ‘Neocalvinisme’ gevolgd waarin het gedachtegoed van Kuyper uitgebreid aan bod kwam. In VU magazine stond een leuk interview met mijn docent George Harinck over de beekenis van Kuyper.

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'