22 november 2020

Auxiety – Dieuwertje Heuvelings ★★★

Door Tabitha
3/5

Ik heb dit boek over de muziekindustrie in minder dan een dag gelezen.
Het leest ontspannen en ik ging in het verhaal op.

Schrijfster Dieuwertje Heuvelings was playlistmaker bij Spotify.
In een interview met Trouw zegt ze hierover: “Mijn werk zelf vond ik fantastisch, maar de onzin eromheen – de obsessie met de grootste willen zijn en de beste cijfers willen hebben – vond ik heel vermoeiend. Mensen staren zich blind op oppervlakkig succes.”

Wytske, één van personages in het boek, is playlistmaker voor streamingsdienst ‘Lyssna’ en hier zijn ongetwijfeld autobiografische elementen voor gebruikt.
In elk hoofdstuk staat een ander personage centraal en naast playlistmaker Wytske maken we ook kennis met Amir, een succesvolle independent rapper en Isaiah, een ambitieuze A&R van een toonaangevend platenlabel.
A&R staat voor Artist en Repertoire en is de afdeling bij een platenmaatschappij die op zoek gaat naar nieuw talent, hen begeleidt en zorgt dat er een contract bij het label getekend wordt.

Bron: https://dasmag.nl/shop/dieuwertje-heuvelings-auxiety
"Het gaat helemaal niet meer om wie de beste track heeft gemaakt, maar of je in Lyrisch komt, of je een nieuw streamingsrecord hebt en of je weer een gouden plaat aan je muur hebt hangen. Muziek is een wedstrijd aan het worden en Lyssna de scheidsrechter."
personage Wytske
In 'Axiety', Dieuwertje Heuvelings, p. 102

Door het lezen van het boek ben ik meer te weten gekomen over deze, voor mij onbekende, wereld van de muziekindustrie.
Duidelijk wordt dat het echt een industrie is waar creativiteit en passie voor muziek als snel ingeruild worden door de drang naar geld en faam.
Ik heb ook nog niet eerder een boek gelezen waarin zoveel drugs gebruikt worden als in dit boek.
Daarnaast is er veel straattaal in het boek, wat ik ook maar ten dele begreep en soms tamelijk grof is. Als je hier niet van houdt, kan je het boek beter niet lezen.
Al met al is het een boeiend boek dat lekker weg leest en een boeiend inkijkje geeft in de muziekindustrie.
Wel moet ik nog even bijkomen van het schokkende einde..

"Isaiah doorbrak zijn zwijgen. 'Waarover ben je het meest teleurgesteld nu je de baan hebt waar je altijd van gedroomd hebt?' 'Dat er zo weinig mensen zijn die écht van muziek houden. Wanneer ze geld ruiken vergeten ze waarom ze überhaupt de muziek in zijn gegaan. Kijk naar hiphop. Ik had gehoopt dat de makers het success zouden gebruiken om te groeien. Om de kunstvorm te ontwikkelen en tegelijkertijd de oorspong van het genre te respecteren, maar in plaats daarvan wordt elke succesformule van de vorig hit gekopieerd en klinkt elke track zo onderhand hetzelfde.'"
personage Wytske
In 'Axiety', Dieuwertje Heuvelings, p. 74

“Ze droeg haar reputatie zoals een tienermeisje haar eerste beha: onwennig en waarschijnlijk een beetje te vroeg” (p. 118)

P.S. De titel ‘Auxiety‘ wordt in het boek uitgelegd:
1. een gevoel van ongemakkelijkheid, nervositeit, schaamte over je muzieksmaak en/of -kennis: ze wist niet wat ze hierna op moest zetten, ze werd overspoeld door auxiety.
2. een aandoening gekenmerkt door overmatige blootstelling aan de muziekindustrie: hij werkt al zeker tien jaar in de business, hij lijdt denk ik aan auxiety.