24 december 2020

Tabie Tipt #5: december 2020 – kerst

Door Tabitha

In deze kersteditie van Tabie Tipt deel ik graag mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken je niet wilt missen! 🌟❄️

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

Een sterke documentaireserie over kansenongelijkheid in het onderwijs. Zo blijkt dat kinderen met laagopgeleide ouders vaker een te laag eindadvies krijgen voor de middelbare school en kinderen met hoogopgeleide ouders vaker een te hoog advies. De serie volgt achtstegroepers uit verschillende milieus. Waar de één een moeilijke thuissituatie heeft, gaat de ander gebukt onder prestatiedrang. Het is mooi en inspirerend hoe gedreven docenten zijn om ‘hun kinderen’ kennis en wijsheid mee te geven en zich daar elke dag weer voor inzetten. Aanrader! 
 

Deze heerlijke serie gaat over Elizabeth Harmon, die als jonge wees leert schaken van de congierge. Ze blijkt een genie te zijn en speelt al snel op het hoogste niveau. “The Queen’s Gambit staat krap een maand op Netflix, maar heeft nu al alle records wereldwijd gebroken. In 92 landen staat de serie in de toptien, in 63 zelfs op nummer 1. Al 62 miljoen huishoudens hebben Beth in hun harten gesloten en zich door haar laten inspireren.” (Trouw)

Niet alleen het schaken is leuk om te zien, maar ook de kostuums zijn fantastisch en het psychologische spel waar Beth zelf in terecht komt.

  • Luie kersttips

Daarnaast zijn programma’s als ‘Vier handen op één buik’ (NPO), ‘Waar doen ze het van?’ (NPO) en ‘Echte Gooische Moeders’ (Videoland) leuke en ontspannen programma’s om weg te kijken. 📺 

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

De laatste aflevering van dit jaar van De Ongelooflijke Podcast waarin historica Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas terugblikken op het afgelopen jaar. Terugblikken op een jaar dat de geschiedenisboeken zal ingaan: Trump verloor de verkiezingen, Black Lives Matter werd een begrip, standbeelden vielen van hun sokkel, radicalisering lijkt op allerlei vlakken toe te nemen en dan was er nog corona. Time Magazine noemde 2020 al ‘the worst year ever’, hebben ze een punt? En welke blijvende veranderingen zijn in 2020 in gang gezet op maatschappelijk en religieus gebied?

Beatrice de Graaf: “Wat ik nu fascinerend vind aan deze crisis is dat je kijkt naar een periode van 500 jaar, vanaf de 14e eeuw tot aan de 19e eeuw, dat vanuit de samenleving de mensen zelf wisten hoe ze om moesten gaan met crisis, met de pest, met pandemiën. Ze verwachtten het niet van de centrale overheid, die was er ook nog niet. Vanaf de 19e eeuw komt er een centrale overheid die de ziekenzorg op zich neemt. Waar staan we vandaag de dag? Een samenleving die niet meer bestaat uit burgers, maar uit consumenten. Een samenleving die niet meer iets weet van de ‘charitas‘ van de samenleving, maar naar de overheid. Een samenleving die gelooft in the magic bullet van het vaccin.”

Lezen

Deze maand wil ik graag het licht werpen op twee mooie en goede tijdschriften die ik met veel plezier lees. 📰

De Nieuwe Koers omschrijft zichzelf als een ‘christelijk hoopvol-realistisch opiniemagazine’ en is de opvolger van de CV.Koers.
Het is een kwalitatief goed blad wat maandelijks actualiteit en theologie aan elkaar verbindt. Interviews, boek- en filmrecensies, verdiepende artikelen, columns; in De Nieuwe Koers is het allemaal te vinden. En nee, ik heb geen aandelen in het tijdschrift.😉houden met de theologische content van het platform.

OMG Magazine is een nieuw tijdschrift rond zingeving en inspiratie. OMG staat in dit geval voor Other (O), Me (M) en God (G). De vormgeving is prachtig, het is echt een glossy waar je uren doorheen kan bladeren. Het kan dan ook met recht een ‘tijdschrift met een ziel genoemd’ worden.
Fijn om te lezen met de kerstdagen! 🌟

De Nieuwe Koers en OMG Magazine, eigen foto

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'