5 januari 2021

In gesprek met psychiater en filosoof Damiaan Denys @Frisse Gedachtes

Door Tabitha

Sinds kort ben ik betrokken bij Frisse Gedachtes. Dit is een online platform waar studenten terecht kunnen voor een luisterend oor. Psychologiestudenten en ervaringsstudenten staan klaar om anoniem met studenten te chatten die hun verhaal kwijt willen of niet lekker in hun vel zitten. Frisse Gedachtes is ontstaan in Nijmegen en omdat ik me veel met studentenwelzijn bezighoud ben ik bij hen betrokken geraakt. Ik denk mee over de communicatie en promotie.

Op 5 januari had ik samen met Thomas van Frisse gedachtes een gesprek met psychiater en filosoof Damiaan Denys. Denys is afdelingshoofd Psychiatrie van het AMC, hoogleraar aan de UvA en tot voor kort voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

We gingen in gesprek over mentale gezondheid van studenten, over de invloed van corona en over maatschappelijke ontwikkelingen.

Bekijk de compilatie van het gesprek hieronder.

“We groeien op met het idee dat al de werkelijkheid maakbaar is. Daar gaat een enorme verantwoordelijkheid mee gepaard. Dat rust op jullie schouders en dat is natuurlijk waanzin, want dat is niet zo. Wij zijn niet maakbaar. We zijn enorm gedetermineerd door onze opvoeding, de genetica. Dat willen we niet horen want we willen autonoom en vrij zijn, we willen het gevoel hebben dat we altijd alles kunnen. Daar zit een enorm vrijheidsgevoel in, maar ook een enorm gevoel van gigantische verantwoordelijkheid die veel mensen eigenlijk lamlegt.”
Damiaan Denys
Psychiater en filosoof

Lees ook: