30 januari 2021

Tabie Tipt #6: januari 2021

Door Tabitha

In deze eerste editie van Tabie Tipt van 2021 deel ik graag wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken je niet wilt missen! 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

Meesterinterviewer Coen Verbraak (bekend van ‘Kijken in de Ziel’) stelt nooit teleur en ook dit keer heeft hij weer een mooi programma neergezet. In ‘In de Beste Families’ staan moeder centraal en gaat hij in gesprek met moeder en hun kinderen 👩‍👧. Allerlei moeders komen langs, een moeder die haar kind moest afstaan, een moeder die borstkanker doorgaf aan haar dochter, een moeder die bewust voor haar carrière heeft gekozen een moeder die haar vrouw verloor en nu de kinderen alleen op moet voeden. Het zijn prachtige portretten en ook minister van Landbouw Carola Schouten geeft een inkijkje in hoe zij zichzelf ziet als moeder. Het zet aan tot nadenken over je familierelaties en ik kan deze serie van harte aanbevelen. 

“Ze is van iedereen in je leven het dichtst bij je geweest. Sterker nog: ze heeft je negen maanden onder haar hart gedragen: je moeder. Coen Verbraak praat over moeders, met moeders én hun kinderen. Grote vragen over die ene vrouw, zo dichtbij en vertrouwd, maar soms ook zo onbereikbaar ver weg.”
 

In deze boeiende docu volgen we Sigrid Kaag 5 jaar lang en zien we haar transformatie van VN-diplomaat naar minister en lijsttrekker van D66. Hoewel ik me niet per se kan vinden in haar standpunten, is het mooi om te zien hoe gedreven ze is, gaat voor inhoud en ook internationaal veel weet te bereiken. Een inspirerend vrouwelijk rolmodel wat mij betreft en voor iedereen met politieke belangstelling de moeite waard om te zien!

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

De kaartjes waren al gereserveerd, maar vanwege de lockdown kon ik helaas niet de tentoonstelling ‘Body Language’ in het Museum Catharijneconvent bekijken. Gelukkig zijn er lezingen gehouden over de thematiek van de tentoonstelling en deze zijn als podcast te beluisteren!
De tentoonstelling gaat over de verbeelding van het lichaam in de middeleeuwen, met extra aandacht voor Maria en Jezus. De melk van Maria, Jezus afgebeeld met oksel- en schaamhaar, bloed, alles komt langs.

“In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden.”
De verschillende lezingen nemen je mee in de belevingswereld van de middeleeuwer en hoe er naar het lichaam werd gekeken. Fascinerend wat mij betreft en je kunt de podcasts beluisteren in je podcastapp en via de site van het Catharijneconvent.

Op Goed Geloof is een nieuwe podcast van twee theologiestudenten. Ik heb van de podcast genoten en vindt het fijn om van mede-theologiestudenten te horen wat zij zien als de relevantie van de theologie anno 2021, welke rol geloof speelt in de studie en de persoonlijke ontwikkeling die zijn hebben doorgemaakt.

“Op Goed Geloof is een tweewekelijkse podcast over onze zoektocht naar geloof. We praten met elkaar over wat ons bezighoudt, maar ook ontvangen we interessante gasten die ons meenemen in een onderwerp waar zij veel van weten. En we hebben het over mensen met verhalen die ons inspireren, zoals Herman Finkers, Rachel Held Evans of Mr. Rogers. Zo komen er allerlei thema’s en onderwerpen voorbij die onze aandacht trekken op onze zoektocht. Als je een eindje mee wilt wandelen, wees welkom!”

Lezen

De boeken en artikelen die ik interessant vind (of zelf geschreven heb)! 😉📰

In de kerstvakantie las ik het boek ‘Ik weet je wachtwoord’ van techjournalist Daniël Verlaan. Diezelfde Daniël Verlaan is degene die het datalek bij de GGD heeft ontdekt.

Hij neemt je in het boek mee in de wondere wereld van cybercriminaliteit. We leven in een tijd waarin het leven in een hoog tempo digitaliseert, terwijl de meeste mensen weinig weten van technologie, online veiligheid en privacy. De meldingen van online fraude zijn flink gestegen sinds de lockdown. Het is daarom goed om je eens te verdiepen in hoe je je hiertegen kan beschermen en Verlaan geeft handige tips. Geen zin om het hele boek te lezen? Ik vatte de belangrijkste informatie en tips voor je samen.

Voor zingevingsplatform Holy Hub schreef ik dit artikel.

Ik ben betrokken bij Holy Hub, een initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam. Ik hou me samen met ds. Bas van der Graaf bezig met de theologische content van het platform.

“De documentaire ‘Mijn Rembrandt’ liet me zien dat hoe er in de kunstwereld naar schilderijen wordt gekeken verrassend veel lijkt op hoe de christelijke traditie met haar bronnen omgaat. Bij beiden zijn zowel onderzoek doen als verwondering belangrijk. Als kunst en religie namelijk ergens over gaan, dan is het over het schone, het ware en het goede.”

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'