30 januari 2021

Wat de documentaire ‘Mijn Rembrandt’ mij leerde over de overeenkomsten tussen kunst en religie @HolyHub

Door Tabitha

Voor zingevingsplatform Holy Hub schreef ik een nieuw artikel over kunst en religie.

“De documentaire ‘Mijn Rembrandt’ liet me zien dat hoe er in de kunstwereld naar schilderijen wordt gekeken verrassend veel lijkt op hoe de christelijke traditie met haar bronnen omgaat. Bij beiden zijn zowel onderzoek doen als verwondering belangrijk. Als kunst en religie namelijk ergens over gaan, dan is het over het schone, het ware en het goede.”
Lees het hele artikel via https://holyhub.nl/2021/01/15/rembrandt/ 

Holy Hub is een initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam en wil een plek van zingeving en inspiratie zijn voor jonge mensen.  Samen met Ds. Bas van der Graaf hou ik me bezig met de theologische inhoud van het platform.

"Toch zijn zowel in de kunst als bij religie en geloof het wetenschappelijke en emotionele perspectief nodig hebben en vullen ze elkaar aan. De wetenschappelijke methode kan helpen om de verbanden te zien met andere kunstwerken of teksten. Het onderzoekende perspectief geeft inzicht in de context waarin het tot stand is gekomen en helpt om de tekst of het kunstwerk beter te begrijpen. Het werpt licht op de details en aspecten die voorheen onderbelicht waren. Dit kan echter niet het eindpunt zijn. Het tweede perspectief is namelijk niet minder belangrijk. Het toelaten van de verbeelding en emotie leidt tot verwondering, tot verbazing bij het zien van zoveel schoonheid. Wat een mooi schilderij met je doet is soms bijna niet in woorden uit te leggen. Als kunst en religie ergens over gaan, dan is het over het schone, het ware en het goede, om het in de woorden van Plato te zeggen. Laten we daarom zowel de emotie als de ratio waarderen en koesteren."

Hieronder de trailer van de documentaire ‘Mijn Rembrandt’ en de gehele documentaire bekijk je via NPO.

Lees ook: