20 februari 2021

Tabie Tipt #7: februari 2021

Door Tabitha

In de februari-editie van Tabie Tipt deel ik graag wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken je niet wilt missen! 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

Recent zijn er een paar goede en intrigerende afleveringen van Tegenlicht verschenen. Ik deel mijn drie favorieten:

1. Perfect Me
Hoewel schoonheidsidealen van alle tijden zijn, is het huidige ideaal maakbaarder dan ooit. Jonge vrouwen komen met een foto van zichzelf met filter bij de cosmetisch arts en vragen hem/haar dit te realiseren. Met botox, fillers, make-up en selfi-filters wordt alles gedaan om het ideale zelf te creëren. Steeds meer heerst het idee dat mooi zijn niet alleen belangrijk is op de relatiemarkt, maar ook bij het vinden van een baan, een huis en een netwerk. Maar welke schaduwzijden zitten er aan het najagen van dit ‘Perfect’ waar het ideaalbeeld steeds eenzijdiger wordt?

2. Alleen verbonden
Een boeiende aflevering waarin eenzaamheid treffend in beeld wordt gebracht, juist op plekken waar je het niet verwacht. (Internationale) studenten die eigenlijk erop uit zouden moeten gaan en het leven ten volle moeten beleven, maar in de praktijk weinig van hun kamer afkomen en beperkt contact hebben. Bankiers op de Zuidas die vaak worden gezien als hét toonbeeld van succes maar zich afvragen of de ratrace en oneindige competitie hen wel gelukkig maakt. Filosoof en psychiater Damiaan Denys (die ik ook recent sprak) deelt zijn reflecties.

3. Technologie als religie
“Godsdienst heeft een nieuwe concurrent: dataïsme. De belofte is een paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven en geluk schenkt. Een zoektocht naar zingeving in het techtijdperk.Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het dataïsme, de overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid schenkt. Wat betekent het dataïsme voor de toekomst van religie en spiritualiteit?”

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

Weer een nieuwe Ongelooflijke Podcast met mijn favoriete duo terrorismeexpert en hoogleraar Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas. In de aanloop naar de verkiezingen gaan zij in gesprek over charismatische leiders, zowel historisch gezien als in deze tijd. Augustinus en Napoleon, maar ook andere leiders (zowel op links als rechts van het politieke spectrum) komen langs. Charisma heeft een sterk transcendent element in zich en charismatische leiders kunnen religieuze proporties aannemen. Hoe verhouden charisma en ego zich eigenlijk tot elkaar?
Dit en meer in deze interessante podcast!

Lezen

De boeken en artikelen die ik interessant vind! 😉📰

Dit boek kocht ik tweedehands en ik ben er helemaal weg van. In het boek staan de mooiste schilderijen en foto’s van lezende vrouwen van de middeleeuwen tot nu. Het laat zien hoe de lezende vrouw symbool staat voor de eigen en onafhankelijke ideeënwereld die in het verleden ook als gevaarlijk werd gezien. 

Hoewel ik bijna alles wel zou willen onderstrepen in dit boek zal ik me beperken tot één quote:
“Over de vrouw die leest, weten we één ding met zekerheid: ze is niet waar ze is; ze is tegelijkertijd aanwezig en afwezig, zie is ‘hier’ en ze is ‘elders’. En als dusdanig is ze een perfecte illustratie van de platonische gedachte: de mens is lichaam én geest. Het boek is het zwaard dat beide klieft. De schilder staat voor een lastig dilemma: schildert hij lichaam of schildert hij geest? Schildert hij ‘hier’ of schildert hij ‘elders’? Dat is de vraag.” (p. 14)

  • De leukste gesprekskaartjes
Geen boekentip, maar niet minder leuk! Gesprekskaartjes zijn erg leuk en voor gesprekken met vrienden/familie/klasgenoten/collega’s die net even een spade dieper gaan dan normaal.
Gesprekskaartjes zijn er in allerlei soorten en maten en voor verschillende settings. 
Mijn eigen gesprekskaartjes

Mijn tips voor leuke en gesprekskaartjes zijn als volgt:

Ik heb de classic editie en deze bevat 100 originele vragen, zoals: Met wie zou je wel eens een weekje van leven willen ruilen? Welke kans zou je opnieuw voorbij willen laten komen, omdat je hem de eerste keer gemist hebt?
Er zijn allerlei edities, zoals zingeving, kinderen, memories en voor teams.
 
“Tachtig vragen over persoonlijke, filosofische en banale kwesties, om elkaar te plagen en tot denken uit te dagen, om met elkaar van gedachten te wisselen, om elkaar en vooral ook jezelf te leren kennen, om meningen aan te scherpen of misschien wel te veranderen…”
Het zijn wat meer filosofische vragen zoals: Ben je een zelfstandig denk(st)er? Zijn wereldverbeteraars aardiger dan andere mensen? Is het mogelijk de welvaart in de wereld eerlijk te verdelen?
 

De ‘100 questions’ van The School of Life zijn mooi vormgegeven en zijn leuk om naar te kijken. Ik ben erg fan van deze (Engelstalige) kaartjes en heb zelf de relatie- en werkeditie, maar daarnaast is er ook de klassieke en de familie-editie.
Vragen die langskomen zijn: What’s the best evening you ever had? What are the best things you owe your parents? Have you ever had a religious experience?

Van harte aanbevolen deze gesprekskaartjes, voor gegarandeerd interessante gesprekken!

Tenslotte heb ik me deze maand bezig gehouden met ‘Geloof en wetenschap’ en ben daarover in gesprek gegaan met een jongerengroep. Geloof en wetenschap worden nu vaak met conflict geassocieerd, maar is dat altijd zo geweest? En hoe ben ik zelf met vragen en worstelingen rond die thema’s omgegaan?

Je leest het in dit artikel.

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'