11 maart 2021

Bespreking ‘De Stem’ van Jessica Durlacher @ThomasBoek

Door Tabitha

Weer een nieuwe ThomasBoek vanuit de Thomaskerk! In ThomasBoek bespreken we moderne literatuur en wordt steeds de link gelegd met Bijbelse verhalen, maar ook met maatschappelijke en culturele verhalen.

In maart 2021 was dit de roman ‘De Stem’ van Jessica Durlacher waarin een vrome Somalische asielzoekster als oppas in dienst komt bij een gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verbazing als een fenomenale zangeres. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.

Wat zegt dit boek over de Westerse ambivalentie ten opzichte van religie in het algemeen en de Islam in het bijzonder? Welke houding zou je aan kunnen nemen ten opzichte van ‘het vreemde’ dat zich aan je opdringt? Deze vragen bespreek ik met dominee Evert Jan de Wijer in weer een nieuwe ThomasBoek!

Video afspelen

Achter de schermen

Over het boek

“De Stem speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen die dit millennium inluidden – een rijke roman met een stuwende kracht, over familie, loyaliteit, en het grote offer dat engagement van mensen vraagt.”

Een vrome Somalische asielzoekster komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verbazing als een fenomenale zangeres. Haar naam is Amal. Ze is zo goed dat Zelda en Bor haar opgeven voor de populaire talentenshow De Stem. Tijdens haar spectaculaire eerste optreden verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.”

Jessica Durlacher (1961) debuteerde in 1998 met de roman Het Geweten, die werd bekroond met de Debutantenprijs en de Gouden Ezelsoor. Voor haar voorlaatste roman De Held, die ook werd verfilmd, ontving ze de Opzij-literatuurprijs.

Durlacher vertaalde de graphic novels Maus I en Maus II van Art Spiegelman. Samen met haar man Leon de Winter bewerkte ze in 2013 het dagboek van Anne Frank tot het toneelstuk Anne. De stem is haar vijfde roman.

Lees ook:

40-dagentijd @DeThomas

In de veertig dagen in aanloop naar Pasen hebben we bij De Thomas een (online) campagne opgezet ’40 dagen aan de grenzen van het kunnen.’…