5 april 2021

Naaiproject: Zomerse jumpsuit

Door Tabitha

Het patroon

In maart 2021 ben ik begonnen met een nieuw creatief project!

Het naaien van een eigen, op maatgemaakte, zomerse jumpsuit.

Het patroon is Butterick 6566 en heb ik online heb gekocht.

Je koopt dan een pakketje waar heel dun flinterpapier in zit dat je uitknipt in de goede maat en die de verschillende patroondelen vormen.

Met het pakket kan je verschillende versies maken; een korte of een lange jumpsuit, of zelfs een jurk (zie foto).

De jumpsuit die ik aan het maken ben, gaat eruit zien als de blauwe op de foto.

Het proefmodel

Voordat ik meteen aan de slag ging met de goede stof, heb ik een proefmodel gemaakt van een oud hoeslaken. Zeker bij een jumpsuit is het belangrijk dat het model goed op je lijf zit en de verhoudingen kloppen. Ik heb het proefmodel met korte pijpen gemaakt, omdat het er vooral om gaat dat het broekje goed past en mooi aansluit op het lijfje. Door het maken van het proefmodel kwam ik erachter dat het broekje iets hoger moet en het lijfje aan de bovenkant iets ingenomen kan worden.

De stof

Op Stoffen.net zag ik deze prachtige stof en ik zag gelijk voor me dat dit de stof voor de jumpsuit moest worden. Deze stof was alleen 1,40 m breed, terwijl het voorbeeld uit het patroon stof van 1,10 m of 1,50 gebruikte. Omdat ik dus niet precies wist hoeveel stof ik nodig had, heb ik eerst de verschillende patroondelen op een andere lap stof gelegd van 1,40 m breed die ik nog had. Zo kon ik alvast uitmeten hoeveel stof ik nodig had.

Voeringstof en knippen

Nadat de bestelde stof binnen was, bleek dat deze best wel doorscheen. Daarom had ik voeringstof nodig voor de binnenkant zodat de jumpsuit niet doorschijnt. Het lijfje en de bovenkant van de broek heb ik gevoerd (zie foto). Als ik de hele broek zou voeren zou dat veel stof kosten en wordt de jumpsuit ook erg zwaar en niet zo luchtig als ik graag wil.

Na het wassen en strijken van de stof kon ik de stof gaan knippen. Dit is nauwkeurig werk waarbij je goed moet meten en ook alle tekentjes van het patroon met krijt over moet nemen op de stof. Dit patroon is in het Engels en in het Frans waarbij ik de Engelse beschrijving gebruik, maar de Franse afmetingen in cm. Dat is soms even zoeken, maar lukt uiteindelijk wel.

Wordt vervolgd! 🙂

Lees ook: