17 april 2021

Podcasthost ️ ‘Opnieuw beginnen’ ️@HolyHub

Door Tabitha

Voor zingevingsplatform Holy Hub zijn we begonnen met een nieuwe podcast. Het thema ‘Opnieuw beginnen’ staat centraal in de vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren. Ik ben de podcasthost en ben van begin tot eind betrokken bij het maken van de podcast, wat enorm leuk is om te doen.

Welkom bij ‘Opnieuw beginnen’, een podcast van Holy Hub.
Holy Hub beweegt zich tussen trends, taboes, de tien geboden.
Aan de hand van verdiepende vragen creëren we de ruimte om nieuwe antwoorden te vinden op eeuwenoude vragen.

In deze tijd tussen Pasen en Pinksteren denken we na over ‘opnieuw beginnen’.
Pasen is het feest van de opstanding, van een vóór en na, een oud leven dat werd achtergelaten en een nieuw leven dat werd omarmd. Maar wat is daarvoor nodig en wie kunnen je daarbij helpen?

Over die vragen gaat Tabitha elke week in gesprek met een inspirerende gast.

De podcast is te beluisteren via Spotify en andere podcastapps.

Voor het project heb ik een podcastmicrofoon aangeschaft. Het is een Blue Yeti, de nr. 1 USB microfoon voor podcasts en videobellen.

Weinig tijd of geen zin om alle afleveringen te luisteren?

Dan kan ik in het bijzonder de 2e, 4e en 7e aflevering aanraden!

Van deze afleveringen luisteren zal je zeker geen spijt krijgen 😉

#1 Over zingeving millennials en 'signalen van boven' met Guy Wijnen

Oprichter van De Kwekerij en zakelijk leider bij Holy Hub is de hele dag bezig met zingeving en millennials. Maar hoe zag dat er in zijn eigen leven uit? Hoe kwam hij tot de ontdekking wat hij echt wilde? Tabitha sprak daarover met Guy: ‘Ik zat echt op een dood spoor en sloeg een andere richting in.’ 

Een podcast die een proef moest zijn maar waar opeens een verrassend gesprek uit voortkwam.

Podcastopname met Guy, 8 apr

#2 Over verlies vergeving en houvast met Margreet Zandbergen

Margreet Zandbergen verloor vorig jaar haar moeder na een kort maar intensief ziekteproces. Hoe beleefde zij die periode? “Ik had me voorgesteld dat er dan een donkere wolk boven je huis hangt, die met geen mogelijkheid weg te krijgen is. Maar toen het zo ver was, was het zeker niet alleen maar verdrietig. Het bood me ook de kans om andere gesprekken met haar te voeren.”

Naar aanleiding van haar eigen ervaring wil Margreet mensen helpen de dood meer te accepteren als onderdeel van het leven. Daarom startte ze bij Zinnig Noord het traject ‘de dode hoek’. Kijk op zinnignoord.nl voor meer informatie. 

Opnemen van de podcast bij de Protestantse Kerk Amsterdam

#3 Jordan Peterson, goede of slechte levensgids? met Mark Shaw

De Canadese hoogleraar Jordan Peterson is een controversieel figuur. Hij is bekend van onder andere bekend zijn boek ‘Twelve Rules for Life’, dat een bestseller werd in allerlei landen. Vanwege zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en traditionele en conservatieve opvattingen wordt hij verguisd door velen. Toch is hij erg populair, met name bij jonge mannen. Ik wil lastige onderwerpen die een beetje schuren niet uit de weg gaan en ging in gesprek met theoloog Mark Shaw over het gedachtegoed en werk van Peterson. Waarom is hij zo populair? Welke rol speelt het Christendom in zijn denken? En is hij wel of juist niet een goede levensgids? Je hoort het in deze derde podcast.

Opnemen van de podcast

#4 Over God in de supermarkt en waarom een frikandel best een duurzame keuze kan zijn met Alfred Slomp

Alfred Slomp van het Instagramaccount @godindesupermarkt probeert mensen aan te sporen meer duurzame keuzes te maken. Tabitha spreekt met Alfred over zijn inspiratie, hoe je duurzaam kunt beginnen, maar ook hoe je het leuk voor jezelf houdt. “Het leven is een gift, daar mogen we van genieten.”

Het was een boeiend en ook verrassend gesprek. Alfred maakt duidelijk dat de keuzes die je maakt er wel degelijk toe doen. “Je moet snoeien in oude gewoontes, om met je andere keuzes vrucht te kunnen dragen.” Kies je voor een biologische appel uit Nieuw-Zeeland of een gewone appel van de Nederlandse Betuwe? Wat de meest duurzame keuze is, hoor je in de podcast 😉

Opnemen van de podcast

#5 Over opnieuw beginnen in het klooster met een nieuwe naam, God ervaren en meditatie

Op jonge leeftijd maakte broeder Augustinus een bijzondere ervaring mee in een Franse kerk. Het leidde tot zijn bekering en uiteindelijk trad hij als twintiger toe tot de Dominicanen. Hoe is het om opnieuw te beginnen in een klooster? “Het is niet helemaal uit het niets opnieuw beginnen, want je neemt jezelf ook altijd mee.”

Wil je meer weten over de Dominicanen? Kijk dan op dominicanen010.nl

Opnemen van de podcast

#6 Over polarisatie, gemeenschap en jezelf zijn met Robert Jan Nijland

Opnieuw beginnen kan ook betekenen dat je je aansluit bij een nieuwe gemeenschap. Dat was het geval bij Robert Jan. Tabitha spreekt met hem over polarisatie, gemeenschap en jezelf mogen zijn. “Ik heb er wel erg mee geworsteld, dat de gemeente me het gevoel gaf: je bent waardevol, je mag erbij horen, maar dát deel van jezelf is eigenlijk niet goed.”
 
Na het opnemen van het gesprek bleek dat er technische problemen waren. Daarom is de geluidskwaliteit wat minder. Excuses daarvoor, hopelijk maakt de inhoud van het gesprek een hoop goed! 
Opnemen van de podcast

#7 Waarom Holy Hub? Over het belang van religieuze bronnen en de vragen van deze tijd met Bas van der Graaf

In deze zevende en laatste aflevering ging ik in gesprek met predikant Bas van der Graaf. Bass heeft Holy Hub opgericht en we hebben het afgelopen jaar veel samengewerkt.

Het was een boeiend en reflecterend gesprek. Wat proberen we nu precies te doen bij Holy Hub? Wat kan de millennial met de christelijke bronnen?
“Als je de religieuze teksten in het midden legt, en daaromheen een ruimte creëert waar alles gezegd mag worden, dan is dat wel heel erg kostbaar.”

Lees ook:

Exclusief interview met Rob Bell @Holy Hub

Exclusief interview met theoloog, denker en creatieveling Rob Bell over zijn nieuwste boek ‘Everything is Spiritual’, over materialisme, spiritualiteit, kwantumfysica en nog veel meer.