18 april 2021

Tabie Tipt #9: april 2021

Door Tabitha

In de april-editie van Tabie Tipt deel ik graag wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken je niet wilt missen! 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

  • Documentaires

Het was de maand van de documentaires. Er is enorm veel interessants te bekijken en ik heb me gelaafd aan docu’s over de toeslagenaffaire, Wopke Hoekstra, Michelinsterren, Jeffrey Epstein, De kinderen van Ruinerwold, zangeres Billie Eilish en kunstenaar Banksy.
Stuk voor stuk boeiende en intrigerende verhalen die een inkijkje geven in verschillende werelden. Twee docu’s in het bijzonder licht ik graag uit:

Een intrigerende maar ook smerige driedelige docu-serie over vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat die zijn patiënten insemineerde met zijn eigen zaad. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? We zien verschillende kinderen van Karbaat en het is boeiend om te zien hoe verschillend zij omgaan deze de ’emotionele erfenis’, met vragen naar identiteit en wat het betekent wat hun, inmiddels overleden, vader gedaan heeft.
Mijn favoriete documentaire was toch wel ‘Fake Famous’, waarin een sociaal experiment gedaan wordt om van drie gewone mensen influencers te maken. Het wordt op een grappige manier in beeld gebracht en legt bloot hoe ‘fake’ de hele wereld van influencers is. In je achtertuin doen alsof je in een luxe hotel in Bali bent om zo een echte betaalde vakantie naar Bali aangeboden te krijgen van een merk. Het kopen van volgers en doen alsof je beroemd bent. Een fascinerend portret van de huidige tijdgeest.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

Graag tip ik hier de eerste aflevering van mijn podcast voor Holy Hub.
Oprichter van De Kwekerij en zakelijk leider bij Holy Hub is de hele dag bezig met zingeving en millennials. Maar hoe zag dat er in zijn eigen leven uit? Hoe kwam hij tot de ontdekking wat hij echt wilde? Tabitha sprak daarover met Guy: ‘Ik zat echt op een dood spoor en sloeg een andere richting in.’ 

Een podcast die een proef zou zijn maar waar opeens een verrassend gesprek uit voortkwam.

Lezen

De boeken en artikelen die ik interessant vind! 😉📰

Deze maand schreef ik twee boekrecensies van boeken die een verschillende insteek en toon hebben, maar wel een zelfde soort narratief beschrijven. Zowel ‘Ongeneeslijk Religieus’ van Gerko Tempelman als ‘Faith Unraveled’ van Rachel Held Evans beschrijven hoe ze opgevoed in een omgeving waarin het christelijk geloof vanzelfspreken was, steeds meer vragen kregen en op onderzoek uitgingen. Zowel Gerko als Rachel moesten zich verhouden tot het geloof uit hun jeugd.

In dit prachtige boek neemt de, helaas overleden, Amerikaanse theologe Rachel Held Evans je mee in haar zoektocht in het geloof van zeker weten naar vragen stellen.

“Zo komt ze dichtbij, dichtbij mijn eigen vragen, twijfels en kwetsbaarheid. Ze leert me dat daar een plek voor is. Dat zowel de wetenschap en de rationaliteit enerzijds, en het geloof, het gevoel, het mysterie samen gaan. Om beide aspecten, om beide kanten van mezelf ook, te omarmen, te verwelkomen en zo een persoon uit één stuk te zijn.”

“De sterke combinatie van zowel het persoonlijke verhaal van Gerko als een groter verhaal en reflectie is verrassend. Hij beschrijft niet alleen hoe God verdween uit zijn leven, maar ook uit de wereld en ie toch ook weer terug is.”

Een boeiend boek, maar ook één waar ik soms het idee van had dat het enkel met de linker hersenhelft is geschreven 😉
Voor de recensie heb ik ook gevraagd hoe Gerko nu over zijn boek denkt. Lees het hier.

Graag sluit ik af met dit mooie gedicht ‘Wees niet bang’ van Freek de Jonge dat we deelden in het kader van de campagne ‘Opnieuw beginnen’ voor Holy Hub. 

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'