4 mei 2021

Tabie Tipt Thema #2: woningmarkt

Door Tabitha

De laatste tijd heb ik me verdiept in de woningmarkt. Ik verbaas me over de huidige huizenprijzen, met name in de Randstad. Volgens het NVM lagen de huizenprijzen van het 1e kwartaal van 2021 maar liefst 15% dan die van een jaar eerder.

Voor starters wordt het steeds moeilijker om de huizenmarkt te betreden. De markt is krap, er is veel vraag naar huizen maar het aanbod is klein. Al jaren zijn er te weinig huizen bijgebouwd. Ook wordt het gemiddelde huishouden steeds kleiner, o.a. doordat steeds meer mensen single zijn, waardoor er steeds meer woningen nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid mensen. Ook worden we steeds ouder in Nederland wat de doorstroming tegenhoudt.

Pas informeerde ik naar de prijzen bij een projectontwikkelaar in Hoofddorp. De meneer aan de telefoon vertelde me met droge ogen dat een appartement van 60m² tussen de €360.000 – €400.000 zou gaan kosten..

Daarnaast staan de ontwikkelingen op de woningmarkt niet op zichzelf. Ze gaan over hoe we willen samenleven, hoe we gemeenschap willen zijn. Het gaat over naar wat voor soort school wil je je kinderen sturen? Komen kinderen in de wijk en op school nog wel kinderen tegen die anders zijn dan zij zelf, uit andere sociale milieus en met een ander opleidingsniveau? En ook problemen rond eenzaamheid en ruimte ordening staan niet los van elkaar, zoals econoom Noreena Hertz in haar geweldige boek ‘De Eenzame Eeuw’ duidelijk maakt.

Hieronder een paar interessante kijk en leestips voor wie geïnteresseerd is in het thema Woningmarkt:

Kijken

NOSop3 legt duidelijk uit hoe de huidige woningcrisis heeft kunnen ontstaan en hoe o.a. maatschappelijke veranderingen en beleid hier een rol in spelen.

  • Universiteit van Nederland

Volgens hoogleraar Piet Eichholtz zitten we momenteel in de grootste woningcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn meerdere oorzaken voor, maar één factor is het allerbelangrijkst. Hij vertelt in deze korte en duidelijke video wat dit is én hoe we hierdoor de woningnood zouden kunnen oplossen.

Een scherpe analyse en hoopvolle ontwikkelingen.

Hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Noodgedwongen experimenteren veel ondernemende jongeren zelf met verrassende out of the box-oplossingen. Tegenlicht bezoekt deze woonpioniers. Hoe komen we aan één miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? Wat kunnen we leren van de twintigers en dertigers, die leegstand, tijdelijkheid, massaproductie en zelfbouw opnieuw uitvinden, omdat ze zelf moeten zorgen voor een dak boven hun hoofd? En kunnen deze ideeën ook duurzaam worden opgeschaald?

Boeiende documentaire waarin een breed perspectief wordt geboden op ontwikkelingen op de woningmarkt die zich over de hele wereld voltrekken. 

Gentrificatie verdrijft in veel grote steden de oorspronkelijke bewoners de wijk uit omdat de prijzen van de woningen omhoog schieten. Komt dat door de nieuwe, rijke bewoners? Filmmaker Fredrik Gertten volgt Leilani Farha die voor de VN Internationaal onderzoek doet naar huisvesting. Veel grote steden hebben identieke problemen. Farha gaat naar locaties in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea. Hier wordt in wijken, waar voorheen niemand wilde wonen, de huur verdriedubbeld, zodat de oorspronkelijke wijkbewoners moeten verhuizen.

Luisteren

Een boeiende podcast van Bram, van het wetenschappelijk instituut van het CDA.
Te gast is Floor Milikowski, journalist voor onder meer de Groene Amsterdammer en auteur van de boeken Van wie is de stad? over Amsterdam en Een klein land met verre uithoeken over ongelijke kansen in een veranderend Nederland.

We vragen ons af in deze aflevering hoe in een klein land de verschillen zo ontzettend groot kunnen zijn. In denkbeelden, economie, welvaart en noem maar op. Floor denkt met ons mee over hoe ons land de regio beter kan benutten en de positie van ‘zwakke’ gebieden kan verstevigen. George Harinck neemt ons mee naar vroeger tijden in zijn historische column.

We komen in Nederland ruim 330.000 woningen tekort. De gemiddelde koopprijs van een huis stijgt elk jaar met enorme sprongen en voor een sociale huurwoning is een wachtlijst van tien jaar heel normaal. Het volgende kabinet moet aan de bak, maar hoe? Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA leggen hun plannen op tafel.

Floor Milikowski schreef een erg boeiend boek waarin de verschillen tussen stad en platteland duidelijk worden. Ze ging in gesprek met bestuurders, inwoners en experts en brengt in haar verslagen verschillende steden en dorpen tot leven. Waarom verloopt de samenwerking tussen Arnhem en Nijmegen zo stroef? Wat betekent het ontbreken van een snelle treinverbinding vanaf Amsterdam voor Friesland? Een fascinerend beeld ontstaat van de lappendeken Nederland waarin de verschillen steeds groter lijken te worden.

Een miljoen huizen erbij, hoor je steeds in het debat over de woningnood. Maar er is ook een andere optie: de bestaande vierkante meters beter verdelen.

Boeiend recent vergelijkend onderzoek van Elsevier (nr. 18, 77ste jaargang, 8 mei 2021) naar huizenprijzen door heel Nederland en waar je de duurste vierkante meters vindt. Alleen te bekijken voor abonnees of wie het tijdschrift koopt.

Een artikel van NOS van een paar jaar geleden, maar nog steeds relevant en actueel. Met een goede vergelijking van huizenprijzen tussen stad en platteland.

  • Tenslotte is het de moeite waard om eens op Allecijfers.nl te kijken en meer inzicht te krijgen in je eigen wijk. Wat is het gemiddelde inkomen? Wat wordt er gestemd in mijn wijk? Wat is de ontwikkeling van de huizenprijzen?

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'