21 mei 2021

Bespreking ‘KliFi’ van Adriaan van Dis @ThomasBoek

Door Tabitha

Weer een nieuwe ThomasBoek! 📕
In ThomasBoek bespreken we moderne literatuur en wordt steeds de link gelegd met Bijbelse verhalen, maar ook met maatschappelijke en culturele verhalen.

In mei 2021 was dit de roman ‘KliFi’ van Adriaan van Dis waarin de De Oranjes zijn verjaagd, de republiek Nederland haar wonden likt na een orkaan en het volk zich in een president schikt die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming.

Fragment: Thierry Baudet als president van Nederland?

Met Evert Jan de Wijer ging ik in gesprek over het boek en de thematiek erachter.
Hoe ziet een samenleving eruit waarin Thierry Baudet de president is en Nederland een Republiek is geworden? Wat zijn de parallellen tussen hoofdpersoon Jákob Hemmelbahn en de biografie van Adriaan van Dis zelf? En Wat heeft KliFi met de Bijbelse koning David en profeet Nathan te maken?

Dit en meer bespreken we in deze nieuwste ThomasBoek! (24 min)
Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om de bespreking te kunnen volgen.

Behalve als video, kunt u deze ThomasBoek bespreking ook als podcast beluisteren!

Luister de podcastversie via Spotify of een andere podcastapp!

Lees ook:

40-dagentijd @DeThomas

In de veertig dagen in aanloop naar Pasen hebben we bij De Thomas een (online) campagne opgezet ’40 dagen aan de grenzen van het kunnen.’…