31 mei 2021

Tabie Tipt #10: mei/juni 2021

Door Tabitha

In de editie van Tabie Tipt deel ik graag wat mij de afgelopen maand geïnspireerd heeft en welke series, podcasts en boeken je niet wilt missen! 📽️🎧📚

Kijken

Dit is mijn kijktip:

Elke vrijdag een ‘Rondje Binnenhof’ van de NOS met Marleen de Rooy, Xander van der Wulp en Herman van der Zandt. Ze lopen over het Binnenhof en bespreken de ontwikkelingen rond de formatie van de afgelopen week op leuke en ludieke manier. Een mooie combi tussen inhoud en amusement.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

In deze zevende en laatste aflevering ging ik in gesprek met predikant Bas van der Graaf. Bas heeft Holy Hub opgericht en we hebben het afgelopen jaar veel samengewerkt.

Het was een boeiend en reflecterend gesprek. Wat proberen we nu precies te doen bij Holy Hub? Wat kan de millennial met de christelijke bronnen?

“Als je de religieuze teksten in het midden legt, en daaromheen een ruimte creëert waar alles gezegd mag worden, dan is dat wel heel erg kostbaar.”

Lezen

De boeken en artikelen die ik interessant vind! 😉📰

De laatste tijd ben ik veel bezig met het thema woningmarkt en alle ontwikkelingen die zich daar voordoen. Stijgende huizenprijzen en de hypotheekschuld die groeide met 14,1 miljard in 2020, wat 2,5 keer zoveel is als de 5,4 miljard groei in 2019 (Bron: Trouw). 
Op deze pagina heb ik een aantal interessante bronnen verzameld die meer inzicht geven op wat er gaande is op woningmarkt.
 
“De ontwikkelingen op de woningmarkt staan niet op zichzelf. Ze gaan over hoe we willen samenleven, hoe we gemeenschap willen zijn. Het gaat over naar wat voor soort school wil je je kinderen sturen? Komen kinderen in de wijk en op school nog wel kinderen tegen die anders zijn dan zij zelf, uit andere sociale milieus en met een ander opleidingsniveau? En ook problemen rond eenzaamheid en ruimte ordening staan niet los van elkaar, zoals econoom Noreena Hertz in haar geweldige boek ‘De Eenzame Eeuw’ duidelijk maakt.”

Al langer ken en volg ik Bellingcat, ‘een geheime dienst voor gewone mensen’, zoals ze zichzelf noemen (p. 20). Wat nu een groot onderzoekscollectief is dat wereldwijd impact heeft en bijvoorbeeld als eerste de verantwoordelijken van MH17 heeft opgespoord, begon allemaal met de Britse Eliot Higgins, auteur van het boek.

Het boek maakt de ‘Sherlock’ in mij wakker en zorgt dat ik telkens steeds meer wil weten. Higgins neemt je tot in detail mee in boeiende zaken en oorlogsconflicten en geeft een inkijkje in hoe Bellingcat te werk gaat en welke belangrijke rol ‘gewone’ mensen daar vaak in spelen.

Lees de hele recensie hier.

Tot slot tip ik graag de kaartjes van ‘Verlieskunst’, waar alternatieve condoleancekaarten worden verkocht. Het kan best lastig zijn om de juiste woorden te vinden om te zeggen tegen iemand die iemand verloren heeft en in de rouw is.
Verlieskunst wil meer ruimte bieden voor het verlies in de brede zin van het woord.

“Hoe vaak heb je niet in de winkel gestaan om een condoleancekaart voor iemand te kopen om vervolgens gefrustreerd een simpele kaart te nemen waar vooral weinig op staat? De kaarten ‘Met oprechte deelneming’ te afstandelijk en de afbeeldingen te cliché. Een gemiste kans om écht troost te kunnen bieden. Dat kan anders, dachten wij!”

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'