15 juni 2021

Interview met Robert Jan Nijland @Holy Hub

Door Tabitha

Voor Holy Hub sprak ik Robert Jan Nijland. Hij is actief in de Protestantse Kerk Amsterdam in de Keizersgracht gemeente. Toch heeft hij heel wat mee gemaakt en is in verschillende kerken gezeten. Mede vanwege zijn homoseksualiteit was dat niet altijd makkelijk.

Robert Jan Nijland (34) sloot zich op zijn achttiende aan bij een evangelische gemeente in Lelystad. Hoe is het om toe te treden tot een gemeenschap? En hoe ga je om met verschillen? “Conservatievere mensen heb ik wel meer moeite mee. Maar ze dwingen me óók de hele tijd vragen aan mezelf te blijven stellen.”

“Ik word ik in het aangezicht van de ander”, toch? En het mooie daarvan: Levinas bedoelt dat de ander ook God – dus de Ander met een hoofdletter – kan zijn. Door met anderen te praten leer ik ook hun Godsbeeld kennen. En dat laat me inzien dat God veel groter is dan de weg die God met mij gaat. En dat het beeld wat ik maak, veel te klein is. Dus ook daarom ben ik blij dat zowel progressieve als conservatieve mensen nieuwe verhalen vertellen, vragen stellen, waardoor ik inzie: ‘ik snap het nog niet, ik ben er nog niet.’ En in die zin is elke ontmoeting, elk gesprek een soort opnieuw beginnen.

Dit interview is een uitgewerkte versie van het gesprek dat ik met Robert Jan had voor de podcast ‘Opnieuw beginnen.’
Je kunt de podcast via Spotify of een andere podcastapp beluisteren.

Lees ook:

Exclusief interview met Rob Bell @Holy Hub

Exclusief interview met theoloog, denker en creatieveling Rob Bell over zijn nieuwste boek ‘Everything is Spiritual’, over materialisme, spiritualiteit, kwantumfysica en nog veel meer.