13 september 2021

Tabie Tipt #12: september 2021

Door Tabitha

Dit is alweer de 12e Tabie Tipt, wat betekent dat je al een jaar lang de leukste kijk, lees en luistertips krijgt!😀  Hieronder tip ik de beste films/series, podcasts en boeken 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

Er draaien op het moment een heel aantal goede films in de bioscoop. Hieronder tip ik er drie die ik gezien heb en enthousiast over ben.

  • The Father

Een prachtige en ontroerende film over een dementerende vader en zijn dochter. Hij probeert zijn veranderende wereld te vatten en als kijker zie je op indringende wijze de wereld door zijn ogen. Niet voor niets heeft deze prachtige film 2 Oscars gewonnen en zowel Anthony Hopkins als Olivia Colman zetten een prachtige prestatie neer. Kijken, deze film!

  • Druk (Engelse titel: Another Round)
In de Deense film ‘Druk’ volg je vier docenten die een vriendengroep vormen en de theorie willen uitproberen dat een mens 0,5‰ te weinig alcohol in zijn bloed zou hebben. Hoe beïnvloedt alcoholgebruik hun sociale en professionele leven? Hoe ver kan je daarin gaan? Een boeiende film over de effecten van alcoholgebruik, zonder met het moralistische vingertje te wijzen.
  • Worth
‘Worth’ draait om de compensatie van de slachtoffers van 9/11 en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het draait uiteindelijk om de vraag: ‘Wat is een mensenleven waard?’ Hoe compenseer je de nabestaanden van een CEO en hoe die van een schoonmaker? Een film over bureaucratie en politiek die associaties oproept met bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Een boeiende en actuele film.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

Begin juni werd ik gevraagd als gast voor de podcast AbdijTalks, een initiatief van de Norbertijnse broeders van de Abdij van Berne.

Als er veel veranderingen zijn in je leven, verander je dan zelf ook? Het ging over het verlies van mijn vader en afscheid nemen, maar ook over hoe afscheid van mijn relatie Rik opeens toch niet het einde bleek. Een openhartig gesprek over de vreugde en moeite van samen opnieuw beginnen en hoe het klassieke boekje ‘De Kleine Prins’ daarbij inspiratie kan bieden.

Luister het gesprek via Spotify en laat gerust weten wat je ervan vond! 

Met een abonnement bij de bibliotheek heb je ook toegang tot de Online Bibliotheek. Daar gaat een wereld voor je open aan luisterboeken en ebooks waar je met je abonnement gratis toegang toe hebt. Ook recent uitgekomen boeien kan je er vinden. Ebooks kan je gemakkelijk op je e-reader zetten en luisterboeken kan je via de app op je telefoon luisteren en zijn ook offline beschikbaar. 📚

Lezen

De boeken die ik interessant vind! 😉📰

Ruth Perrin raakte me met haar boek ‘Changing Shape: The Faith Lives of Millennials’ waarin ze de verhalen van een jonge gelovige generatie optekent.
De Britse theologe Ruth Perrin interviewde bijna 50 (ex) protestantse millennials uit het Verenigd Koninkrijk. Ze vroeg naar hun geloofsreis, hun geloofsontwikkeling als twintiger en de invloed van familie, relaties en educatie daarop. Van alle boeiende, inspirerende en soms ook verdrietige verhalen doet ze verslag en neemt ze je als lezer mee. 

Het was dit boek dat me aanzette om een opinieartikel naar het ND te sturen.
Lees mijn review van het boek hier.

Zin in een leuk uitstapje? De Thomas biedt sinds kort de ThomasTour aan: een gratis audiotour-wandeling door de Thomaskerk aan de Prinses Irenestraat 36 in Amsterdam. Je hoort meer over de architectuur van het bijzondere gebouw en de religieuze symboliek. De tekst is ingesproken door Tjitske Volkerink, radiopresentator bij de Evangelische Omroep, waar ze o.a. het programma De Muzikale Fruitmand presenteert.
Daarnaast heeft ook predikant van de Thomas, Evert Jan de Wijer, een deel van de ThomasTour ingesproken. Van harte welkom!

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'