2 oktober 2021

Waarom je niet zonder rustdag kunt, cursus geven @Holy Hub

Door Tabitha

Voor Holy Hub geef ik samen met Johan Visser, predikant van de Amsterdamse Noorderkerk de cursus ‘Sense of Sabbat’.

In vier avonden verkennen we met de 15 deelnemers wat het oude Bijbelse concept van de Sabbat en de rustdag anno 2021 te zeggen heeft. Hoe kan de rustdag een verzet zijn tegen de 24 uurseconomie? In de avond die ik leidde ging het over ‘Sabbat als verzet tegen dwang en verslaving’. Met een rustdag wordt het dagelijkse ritme doorbroken en is er ruimte voor het genoeg.

We bespraken bijbelteksten over de bevrijding van het volk Israël uit het land Egypte waar ze onderdrukt werden. De Israëlieten werden bevrijd door God van dwang en verslaving. Wat kunnen we daar nu nog mee? Ook gingen we in gesprek over een artikel van filosoof Stine Jensen ‘Geef verslaving geen kans‘. De deelnemers wisselden ervaringen uit over telefoonverslavingen en multitasken. Ik legde de link met het boeiende boek ‘Focus’ van Daniel Goleman en we sloten af met praktische opdrachten om de komende tijd telefoontijd te beperken en je meer bewust te worden van waar bij jou misschien dwang en verslaving op de loer liggen.

Al met al was het een boeiende en leerzame avond, net als de andere avonden!

“Multitasking is the drive to be more than we are, to control more than we do, to extend our power and our effectiveness. Such practice yields a divided self, with full attention given to nothing.”
“Remember that the pattern of coercion has been broken. Do you, when you wake up at night, remember what you were supposed to have done, vexed that you did not meet expectations? Do you fall asleep counting bricks? Do you dream of more bricks you have to make yet or of bricks you have made that were flawed? We dream so because we have forgotten Exodus!”

Lees ook:

Exclusief interview met Rob Bell @Holy Hub

Exclusief interview met theoloog, denker en creatieveling Rob Bell over zijn nieuwste boek ‘Everything is Spiritual’, over materialisme, spiritualiteit, kwantumfysica en nog veel meer.