7 november 2021

Tabie Tipt #14 november 2021

Door Tabitha

Hieronder tip ik de beste films/series, podcasts en boeken 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

‘De dochter van de dominee’ is een mooie en een intieme docu van Christine Boersma. Terecht won zij met deze afstudeerfilm de VPRO-documentaireprijs 2021.
Een persoonlijke korte film (23 min) over geloof en ongeloof, over opgroeien, eigen keuzes maken en familie.

In een half uur krijg je meer inzicht in hoe de NBV21 tot stand is gekomen en vertellen verschillende bekende en minder bekende Nederlanders over wat de Bijbel voor hen betekent. Tussendoor zijn beelden te zien van de NBV21 presentatie in Den Haag.

In deze onthutsende docu komen voormalige leiders en slachtoffer van de Amerikaanse ‘homogenezingsbeweging’ aan het woord.

Homoseksualiteit bleek wel degelijk omkeerbaar. John Paulk en Anne Edward vormden eind jaren negentig het tastbare bewijs. Hij viel ooit op mannen, zij was een voormalige lesbienne. God had hen echter genezen. Ze staan op het punt om samen in het huwelijksbootje te stappen. Eind goed, al goed. Of toch niet?

Na ‘100 dagen voor de klas’ is er nu ook ‘100 dagen in je hoofd’. Wederom een goed programma dat aan het denken zet.
Ik kom steeds meer tot de overtuiging dat deze mensen die we buiten de samenleving plaatsen en waar we liever niet mee geconfronteerd willen worden een enorme creativiteit en veel wijsheid hebben. Misschien wel meer dan we willen toegeven..

Hoe is het om ziek in je hoofd te zijn? Tim den Besten en Nicolaas Veul verkennen als bijzonder stagiair in een psychiatrische kliniek wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen. En daarmee ontrafelen ze langzaam maar zeker ook de ‘gekte’ in hun eigen hoofd.

Oké, tijd voor iets luchtigs. Tom Waes reist normaal de hele wereld over voor zijn reisprogramma, maar vanwege corona was hij vorig jaar aangewezen op zijn thuisland België. In een nieuw seizoen bezoekt hij ons eigen kikkerlandje en gaat de verschillende provincies langs. Zoals altijd doet hij dat met humor en bezoekt hij plekken die de normale toerist links laat liggen, zodat je als kijker zelfs over Nederland weer nieuwe dingen ontdekt! Kijken, deze Reizen Waes Nederland.

Lezen

De boeken die ik interessant vind! 😉📰

Voor de Maand van de Geschiedenis schreef historicus James C. Kennedy dit interessante kleine boekje over de geschiedenis van werk. Scherp en verrassend schrijft hij hoe onze houding ten opzichte van werk in de afgelopen 100 jaar veranderd en ook wel hetzelfde is gebleven. Hoe we kijken naar werk is eigenlijk heel veelzeggend voor de tijdgeest. Interessant is ook hoe hij als geboren Amerikaan de werkculturen in Amerika en Nederland beschouwt en vergelijkt.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

Een podcast waar ik erg van onder de indruk ben is ‘Moderne Profeten’. Maker Kees van Ekris, bekend van Eerst Dit, is gepromoveerd op profetisch spreken. In elke aflevering staat een andere Moderne profeet centraal. De podcast inspireert, geeft hoop en laat de kracht zien van moderne profeten uit onze tijd of uit de recente geschiedenis.

Wat is wijsheid in deze onduidelijke tijd, waarin zoveel gebeurt? Welke stem vertrouw je? De nieuwste EO-podcast ‘Moderne Profeten’ vertelt de verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd. Ze maakten alle acht een echte crisis mee. Hoe doorstonden ze dit? Waar haalden ze het lef vandaan? Waarom zeiden ze wat ze zeiden en deden ze wat ze deden? Welke geheim had hun leven? Een ding was zeker: hun leven had een profetische kracht. Theoloog en dominee Kees van Ekris vertelt verhalen die nog niet zo bekend zijn achter tijdgenoten Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel. Hun levens staan ook voor de grote thema’s van onze tijd, zoals armoede, techniek, vrijheid en racisme.

Eerder tipte ik al de podcast Goed werk. Inmiddels is er een tweede seizoen met afleveringen met een goede balans tussen vermaak en inhoud. Japke D. Bouma schuift vaak aan en praktische vragen komen aan bod zoals de invloed van corona op het werk en de kantoortuin.

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'