28 november 2021

PERSBERICHT: Tabitha is de Jonge Theoloog des Vaderlands 2021!

Door Tabitha

Tabitha van Krimpen is de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands!

Tabitha van Krimpen is verkozen tot de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands. Dat werd zondag 28 november bekend gemaakt in het programma ‘Jacobine op 2’ van Jacobine Geel op NPO2.

Op basis van een filmpje en essay hebben publieksstemmen en een jury Tabitha als winnaar aangewezen. Haar academische schrijfstijl, wil om de traditie open te gooien en haar achtergrond in zowel de theologie als de bedrijfskunde, gaven de doorslag. Tabitha: “Ik ben enorm vereerd met mijn benoeming en vind het een bijzondere taak. Tegelijkertijd komt in deze rol als Jonge Theoloog des Vaderlands veel van mijn eerder opgedane kennis en ervaring samen.” Naast haar studies heeft Tabitha ook journalistieke ervaring opgedaan. Zo werkte ze in de zomer van 2020 bij Radio 1 voor de Evangelische Omroep. “Ik vind het belangrijk om over de grenzen van de theologie heen te kijken”, zegt Tabitha.

Maatschappelijke relevantie

“Maatschappelijke thema’s zoals prestatiedruk, eenzaamheid, de wooncrisis en polarisatie vind ik belangrijk en houden me bezig. De coronacrisis heeft onder andere de kwetsbaarheid van de mens blootgelegd en dat het leven vaak niet zo maakbaar is als we denken en zouden willen. Als Jonge Theoloog des Vaderlands wil ik doorvragen en in het gesprek met de ander de verbinding leggen tussen de vragen van nu en de christelijke traditie.”

Bottom-up theologie

Een belangrijk thema waar Tabitha zich op wil richten is wat ze noemt ‘bottom-up theologie’: de kerk en de theologie moeten zijn waar de mensen zijn. “Te vaak is de kerk vooral aan het zenden. Het wordt tijd dat de kerk stappen zet naar jongeren toe en serieus neemt wat hen bezighoudt.” Ook uit verschillende rapporten blijkt dat de kerk de aansluiting mist met jonge mensen. Slechts 8% van de 17-30-jarigen beaamt dat de kerken in staat zijn om antwoord te geven op spirituele vragen. Van de belijdende leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is slechts 8% jonger dan 40 jaar.*

Actie!

Tabitha is gedreven om dit jaar aan de slag te gaan als ambassadeur van de theologie in de samenleving en in de media. “Komend jaar wil ik me inzetten om jongeren een stem te geven binnen de kerk. Op organisatorisch vlak is verandering nodig. Jongeren zijn niet alleen de toekomst, maar willen nu al meedenken en een plek krijgen aan de bestuurstafel. Maar ook, en misschien wel vooral, wil ik buiten de kerk met jonge mensen in gesprek gaan over hun vragen en waar dat raakt aan theologie.”

Over de verkiezing

Tabitha is de eerste vrouwelijke Jonge Theoloog des Vaderlands. Eerder mochten Mark de Jager (2019) en Rik Zweers (2018) zich een jaar lang de Jonge Theoloog des Vaderlands noemen. In het programma ‘Jacobine op 2’ werd, behalve de Jonge Theoloog ook de Theoloog des Vaderlands en het beste theologische boek van het jaar bekend gemaakt. Dit jaar zijn dat Thomas Quartier en het boek ‘Maria’ van Arnold Huijgen. De verkiezing is een initatief van de Nacht van de Theologie waarin verschillende omroepen, dagbladen, kerken, theologische universiteiten, uitgevers en organisaties die betrokken zijn bij de theologie in Nederland met elkaar samenwerken.

* Bronnen: 
– Christenen in Nederland: kerkelijke deelname van christelijke gelovigheid’ (Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau, 2018), 45.
– Protestantse kerk in Nederland, ‘De toekomst open tegemoet: beleidskader voor de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk bij de visienota ‘Van U is de toekomst’’,

Het filmpje waarmee Tabitha de verkiezing gewonnen heeft.
Productie door: Bernhard Vreugdenhil.

Over Tabitha

Tabitha van Krimpen (1998, Woudenberg) is masterstudent aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam. Eerder behaalde ze de bachelors bedrijfskunde en ook theologie (Cum Laude) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Aan de Vrije Universiteit haalde ze de master bedrijfskunde met een specialisatie in leiderschap en verandermanagement.
Naast haar studie werkt ze op het gebied van communicatie en programmering voor deDe Thomas, een huis om op verhaal te komen aan de rand van de Zuidas. Daarnaast schrijft ze voorHoly Hub, een platform dat actuele vragen van twintigers en dertigers verbindt met de inspiratie en rijkdom uit de christelijke traditie.
Vorig jaar volgde Tabitha het programma ‘The Boardroom’ aan de VU en ook volgde ze deYoung Lady Business Academy van zakenvrouw van het jaar 2017, Elske Doets.
Onder de naam ‘Tabie Theologiseert’ is ze actief als ZZP’er en op haar eigen website deelt ze haar belevenissen als Jonge Theoloog des Vaderlands:https://tabithavankrimpen.nl/

Voor de redactie:

Foto’s vrij van rechten zijn hier te downloaden.

Lees ook: