14 december 2021

‘Ik wil mezelf niet sparen’- interview IZB Areopagus

Door Tabitha
Een mooi gesprek voor IZB Areopagus over preken, de leefwereld van jongeren en hoe theologie raakt aan het hele mens-zijn.
"Een goeie preek is toch: een ander verhaal. Omdenken. Juist door zwakte ben je sterk – zulke inzichten zijn wat mij betreft krachtig. Ik ga naar de kerk omdat ik daar een ander verhaal hoor dan wat me in deze samenleving wordt voorgehouden; ik mag delen in iets groters, iets anders, dan ik daarbuiten hoor. Dus als de kerk vooral benadrukt: ‘Jezus is je beste Vriend en Hij wil dat je wordt wie je bent’, dan heb ik daar moeite mee. Dat is nu precies het verhaal dat je buiten de kerk kunt horen. Soms lijkt het wel alsof de kerk dat heeft overgenomen en geïnternaliseerd. Dat doet volgens mij geen recht aan de Bijbel. Je zou juist het on-vanzelfsprekende en dwarse van het evangelie moeten uitvergroten, als contrast."
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands
"Mezelf niet sparen betekent ook: me géven aan het vak, mezelf loslaten, het avontuur aangaan. Zo voelt het ook. Ik kan het vergelijken met mijn studie bedrijfskunde. Dat was altijd een veilige optie. Je was er zelf niet zo in geïnvolveerd. Ik heb een master bedrijfskunde en zou prima aan de slag kunnen in een commerciële organisatie. Het zou een korte route naar succes kunnen zijn, en al zou ik er waardering mee oogsten, zou mijn hart er onbevredigd onder blijven. Bezig-zijn met theologie is niet afstandelijk. Ik ben daarin behalve de ander en de relatie tot God ook telkens bezig mezelf aan het onderzoeken."
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands

Lees ook: