20 december 2021

Tabie Tipt #15 december 2021

Door Tabitha

Hieronder tip ik de beste films/series, podcasts en boeken 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

Ik was erg onder de indruk van deze uitzending met dominee Bas van der Graaf. Vorig jaar heb ik veel met hem mogen samenwerken voor Holy Hub en veel van hem mogen leren. Deze uitzending is een mooi, kwetsbaar en open gesprek over zijn burn-out, zoektocht en thuiskomen.

In de categorie ontspanning, deze nieuwe Netflix-serie laat je het water in de mond lopen. Acht professionals bestuderen de kunst van chocolade onder leiding van een bekende chocolatier. Maar slechts één kan de beste van de klas zijn en een unieke kans winnen. De mooiste en knapste kunstwerken worden gemaakt van enkel chocolade. Een verademing om naar te kijken.

Ook dit programma is fijn om te kijken na een lange dag. Je leeft mee met de Gooische Moeders Bo, Florine, Leslie, Pauline en Kimberly. Ze leven een leven waarbij kinderwagens niet luxe genoeg kunnen, verhuizen naar Ibiza geen probleem is en de hond ‘Peanut Butter Sugar’ heet. Heerlijk om te zien 🙂

Lezen

De boeken die ik interessant vind! 😉📰

Dit boekje las ik vorig jaar en heb ik recent herlezen. Een enorm interessant en boeiend boekje over secularisatie, consumentisme en de kerk. Veel ideeën komen overeen met het eerdere boekje van hoogleraar Herman Paul, ‘Slag om het hart’, maar het is zeker de moeite waard. Wat hebben consumentisme en secularisatie met elkaar te maken? En hoe houdt secularisatie eerder verband met een veranderende tijdsbesteding dan met geloofswaarheden en dogma’s? Een mooi en verdiepend boekje voor de (theologische) liefhebber.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

Een podcast waar ik erg van onder de indruk ben is ‘Moderne Profeten’. Maker Kees van Ekris, bekend van Eerst Dit, is gepromoveerd op profetisch spreken. In elke aflevering staat een andere Moderne profeet centraal. De podcast inspireert, geeft hoop en laat de kracht zien van moderne profeten uit onze tijd of uit de recente geschiedenis.

Wat is wijsheid in deze onduidelijke tijd, waarin zoveel gebeurt? Welke stem vertrouw je? De nieuwste EO-podcast ‘Moderne Profeten’ vertelt de verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd. Ze maakten alle acht een echte crisis mee. Hoe doorstonden ze dit? Waar haalden ze het lef vandaan? Waarom zeiden ze wat ze zeiden en deden ze wat ze deden? Welke geheim had hun leven? Een ding was zeker: hun leven had een profetische kracht. Theoloog en dominee Kees van Ekris vertelt verhalen die nog niet zo bekend zijn achter tijdgenoten Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel. Hun levens staan ook voor de grote thema’s van onze tijd, zoals armoede, techniek, vrijheid en racisme.

  • Scheppingsdrift over het kerstverhaal

Weer een mooie aflevering van de onvolprezen podcast Scheppingsdrift over Bijbelverhalen en kunst en literatuur.

Een stalletje, een os en een ezel, engeltjes, allemaal een Kersttrui aan. Kerst is een gezellig feest. Maar is het Kerstverhaal zelf wel zo gezellig? Eigenlijk is het een heel gevaarlijk verhaal. Het draait om armoede, revolutie en kindermoord. Niet voor niets was de soundtrack van Kerst – en dan gaat het niet over All I want for Christmas – in diverse Zuid-Amerikaanse regimes verboden. Hoe verhoudt de kitscherige kant zich tot de “echte” boodschap van Kerst? En hoe moeten we dan zaterdag aan het Kerstdiner zitten?

Allard Amelink bespreekt het met Lieke Wijnia van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.

Dit is Heilige Grond.
De theologische podcast die stilstaat bij de grond onder je voeten.
Bij het heilige én het alledaagse. Bij brandende kwesties. Bij God die spreekt.
Kom binnen, trek je schoenen even uit.

Een podcast van de PThU en de TU Kampen. De eerste aflevering over hoe literatuur en theologie elkaar kunnen aanvullen met Kees van Ekris en Tjerk de Reus vond ik in ieder geval erg de moeite waard!

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'