7 januari 2022

Wekelijks inspiratiemomentje bij de Muzikale Fruitmand op NPO Radio 5

Door Tabitha
Met ingang van januari 2022 verzorg ik elke week bij de Muzikale Fruitmand op NPO Radio 5 een ‘inspiratiemomentje’. Daarin staat telkens inspirerende theoloog/bijbelfiguur/gelovige centraal.
 
De Muzikale Fruitmand is een programma wat al meer dan 50 jaar bestaat en waarbij mensen geestelijke liederen aan kunnen vragen voor bijvoorbeeld een verjaardag, jubileum of ter bemoediging bij ziekte. Het programma wordt dus voor een groot deel gemaakt door de luisteraar. Een mooi voorbeeld van bottom-up wat mij betreft 😉
 
Hieronder vind je mijn inspiratiemomentjes. Mijn favorieten zijn die over Tomas Halik (nr. 4), Henri Nouwen (nr. 10), Simone Weil (nr. 14), Rachel Held Evans (nr. 19) en Tish Warren (nr. 26).
0
inspiratiemomentjes in totaal!

Uitgezonden op zondag 3 juli ’22, 20.45 uur.

Ik heb het beste voor het laatst bewaard! In dit laatste inspiratiemomentje voor de zomerstop staat namelijk mijn favoriete vrouwelijke theoloog centraal: Tish Warren. Zij is priester in de Anglicaanse Kerk in Noord-Amerika. Ze schrijft wekelijks voor The New York Times en is columnist voor Christianity Today. Maar waarom ze vooral mijn favoriete theoloog is, is vanwege haar twee boeken die vertaald zijn als ‘Liturgie van het alledaagse’ en ‘Bidden in de Nacht’ en die voor mij persoonlijk veel hebben betekend.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 26 juni  ’22, 20.45 uur.

Begaafd theoloog, ketter, wegbereider van de moderne tijd, mediaman: het zijn termen waarmee Maarten Luther omschreven wordt. ‘Luther, de man die de wereld veranderde’, zo kopte Trouw, aan het begin van het Lutherjaar, 500 jaar na de 95 stellingen. Maar wie was Maarten Luther, die eigenlijk Martinus Luder heette?

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 19 juni  ’22, 20.45 uur.

Voor Vaderdag stond de aartsvader Abraham centraal. Eerst heette Abraham ‘Abram’ en dat betekent: de (goddelijke) vader is verheven. Later krijgt hij de naam ‘Abraham’: ‘vader van vele volken’
Maar was Abraham wel zo’n voorbeeldvader als gedacht?

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 12 juni  ’22, 20.45 uur.

Augustinus is zonder overdrijving de belangrijkste kerkvader en voor het westerse christendom de meest invloedrijke. Nog altijd verschijnen er jaarlijks meer dan 500 publicaties over hem. Wie was hij? En hoe las hij eigenlijk het scheppingsverhaal? Moet je dat letterlijk opvatten of juist symbolisch?

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 5 juni  ’22, 20.45 uur.

Het was wereldmilieudag, een dag georganiseerd door de Verenigde Naties om stil te staan bij het milieu en klimaatverandering. Daarom dit keer een inspiratiemomentje over duurzaamheid en de omgang met de aarde.

Theoloog Trees van Montfoort schreef het boek ‘Groene Theologie’, dat de prijs voor beste Theologische Boek van 2019 won. In het boek maakt ze duidelijk dat de verbinding tussen duurzaamheid en kerk geworteld is in het hart van het christelijk geloof.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 29 mei ’22, 20.45 uur.

Koning David was een groot man, misschien wel de grootste koning aller tijden. Hij wordt beschreven als “de gezalfde van de God van Jacob, de geliefde zanger van Israël.” Maar toch is hij verre van perfect en in deze tijd zou hij vast gecanceld zijn.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 22 mei ’22, 20.45 uur.

Deze maand bestaat het Leger des Heils 135 jaar in Nederland. Bij het Leger des Heils gaan geloof en hulpverlening aan mensen aan de rand van de samenleving hand in hand. Iemand voor wie dat zeker goldt is Alida Bosshardt, beter bekend als Majoor Bosshardt.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 15 mei ’22, 20.45 uur.

Eén van mijn favoriete christelijke schrijfsters is Rachel Held Evans. Het is deze maand drie jaar geleden dat zij in korte tijd op 37-jarige leeftijd overleed. Pas hoorde ik iemand zeggen dat ze zonder Rachel Held Evans waarschijnlijk niet meer gelooft zou hebben. Rachel was geen theoloog, maar geloofde op een manier waarbij ze de Bijbel serieus nam en juist daarom op onderzoek uitging en meer wilde weten, de moeilijke vragen niet uit de weg ging. Ik mocht een aanbeveling schrijven voor het recente boek ‘Hart, hoofd en ziel’ met schrijfsels die ze na haar dood heeft achtergelaten. Aanrader!

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 8 mei ’22, 20.45 uur.

Vanwege Moederdag stond tijdens dit (live) inspiratiemomentje de moeder der moeders centraal: Maria, de moeder van Jezus. Maar eigenlijk was zij een heel gewoon meisje van waarschijnlijk een jaar of 14. Wat is de betekenis van haar maagdelijkheid en wie worden er nog meer ‘gezegende van alle vrouwen genoemd’?

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 1 mei ’22, 21.45 uur.

Komende week herdenken we op 4 en 5 mei de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Een extra goede reden om stil te staan bij een bekende verzetsheld en gelovige vrouw: Corrie ten Boom.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 24 april ’22, 21.45 uur.

‘Iemand als Ruth, standvastig en trouw, zo zou ik willen worden. Iemand als Ruth, een fantastische vrouw, zo zou ik willen zijn’, misschien ken je het liedje van Elly en Rikkert wel en momenteel is er zelfs een familiemusical over de Bijbelse figuur Ruth.

Het verhaal over Ruth staat beschreven in het gelijknamige Bijbelboek. Het boek Ruth is een novelle, een korte roman, en wordt “één van de meesterwerken van de Hebreeuwse vertelkunst” genoemd. Wie is Ruth en is het verhaal niet teveel geromantiseerd?

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 18 april ’22, 21.45 uur.

Het is Pasen! We vieren de opstanding van Jezus. In het paasverhaal is één figuur onmisbaar: Maria Magdalena, de eerste getuige van de opstanding. Wie is zij en waarom wordt ze vaak als zondares en prostituee afgeschilderd?
 

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 10 april ’22, 21.45 uur.

De Franse filosofe en mystica Simone Weil is een vrouw naar mijn hart. Intellectueel, principieel en ze doordenkt en beleeft het geloof en religie.
Haar boek ‘Wachten op God’ (‘Attente de Dieu‘) a is fascinerend en kan ik zeker aanraden!

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 3 april ’22, 21.45 uur.

De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer is nog altijd actueel, zeker in aanloop naar 4 en 5 mei. Hij leefde van 1906 tot 1945, was van goede afkomst was vanaf het begin overtuigd dat de kerk niet met het nazisme mee mocht gaan. Hij betaalt hiervoor een hoge prijs. In de gevangenis schrijft hij het tijdloze gedicht ‘Wie ben ik?’

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 28 maart ’22, 21.45 uur.

Dit keer staat een inspirerende Bijbelse figuur centraal: Esther. In het gelijknamige Bijbelboek staat het verhaal over haar beschreven, dat zich rond 480 voor Chr. afspeelt. Esther is een bijzondere vrouw op een bijzondere plaats en dat zou zo maar eens niet toevallig kunnen zijn..

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 20 maart ’22, 20.45 uur.

Franciscus van Assisi (1181-1226) is een van de belangrijkste geestelijken uit de middeleeuwen. Hij is de reden dat we op 4 oktober dierendag vieren. Maar waarom Franciscus van Assisi mij vooral inspireert is vanwege zijn ‘Gebed om kalmte’ (Serenity Prayer).

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 13 maart ’22, 21.45 uur.

Eén van de meest inspirerende moderne theologen is wat mij betreft Henri Nouwen. Deze priester, hoogleraar en schrijver is wereldberoemd en van zijn 39 boeken zjin meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Zijn oprechte zoektocht naar Gods weg, zijn diepgaande verbinding van theologische en psychologische inzichten en zijn zelfopoffering zijn voor velen en voor mijzelf een grote inspiratiebron.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 6 maart ’22, 21.45 uur.

Er is geen auteur in het Nieuwe Testament die meer invloed heeft gehad op het christelijke denken en de christelijke theologie dan Paulus. Paulus, de christenvervolger, werd een groot volgeling van Jezus en mede door hem kon het christelijke evangelie uitgroeien van een marginale beweging tot de wereldreligie die het nu is. En niet alleen voor theologen, maar net zo goed voor filosofen is Paulus een interessant figuur.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 27 februari ’22, 21.45 uur.

De invloed van Thomas a Kempis en zijn werk ‘De Navolging van Christus’ kan moeilijk onderschat worden. Dat hoofdwerk wordt beschouwd als het meest verspreide werk in de christelijke wereld, na de Bijbel. Maar wie was deze Thomas a Kempis?

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 20 februari ’22, 21.45 uur.

De Verenigde Naties hebben vandaag, 20 februari, uitgeroepen tot de dag van sociale gerechtigheid. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor werkloosheid, sociale uitsluiting en armoede.
Een uitgelezen dag om het te hebben over Dorothy Day die zich inzette voor sociale rechtvaardigheid. Dorothy Day leefde van 1897 tot 1980 en was een Amerikaanse journaliste, schrijfster en activiste. Ze richtte de krant The Catholic Worker op, stichtte huizen van gastvrijheid en zette een katholiek-sociale beweging in gang.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 13 februari ’22, 21.45 uur.

Morgen is het 14 februari, Valentijnsdag, de dag waarop geliefden uit het hele land elkaar verwennen met cadeaus, bloemen en aandacht. De liefde wordt gevierd! Ook in de Bijbel komen geliefden aan het woord, en het boek Hooglied kan beschreven worden als 8 hoofdstukken lange liefdespoëzie. Er staan teksten in waar je oortjes rood van gaan gloeien..

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 7 februari ’22, 21.45 uur.

Hildegard von Bingen leefde van 1098 tot 1179 en is de eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek.
Hildegard ging op jonge leeftijd het klooster in, werd abdis en stichtte daarna een eigen klooster, waar ze bijzondere mystieke visioenen kreeg. Hildegard had zoveel talenten dat het haast teveel is om op te noemen: ze schreef gedichten en componeerde daar unieke gregoriaanse muziek bij, ze schreef over heiligen, geneeskunde en biologie. Haar wetenschappelijke inzichten waren de tijd ver vooruit.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 31 jan ’22, 21.45 uur.

Eén van de grootste theologische denkers van dit moment is Tomáš Halík. Halik is een Tsjechische priester en hoogleraar Filosofie en Sociologie aan de Karelsuniversiteit in Praag. Hij ontving in 2014 de prestigieuze Templeton Prize, ook wel de ‘Nobelprijs van de religie’ genoemd. Hij heeft al vele boeken geschreven. Een thema wat veel terugkomt in het werk van Halik is de verhouding tussen atheïsme en geloof. 

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 23 jan ’22, 21.45 uur.

Goede leiders bevrijden, zo las ik ergens in een boek over leiderschap. Dit is zeker van toepassing op de Bijbelse figuur Mozes. Hij was de eerste grote leider in de geschiedenis, zo zou je kunnen zeggen.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden op zondag 16 jan ’22, 21.45 uur.

Een tijdje geleden belandde er een bijzonder boek bij mij van een bijzondere vrouw. Het is de biografie van Catharina Halkes. Zij leefde van 1920 tot 2011 en was de eerste hoogleraar feminisme en christendom. Binnen de katholieke kerk zette ze zich onvermoeibaar in voor de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Uitgezonden opzondag 9 jan ’22, 21.30 uur.

Op tweede kerstdag overleed Desmond Tutu, op 90-jarige leeftijd. Hij was een grote leider en hij werd wereldberoemd vanwege zijn geweldloze strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika.

Luister de opname hier terug:

Of klik hier om te beluisteren als filmpje.

Lees ook: