19 januari 2022

‘Hard kerkelijk “nee” tegen Forum voor Democratie gaat te ver’ – Bijdrage Volzin

Door Tabitha
Volzin vroeg mij hoe kerken om moeten gaan met politiek rechts en polarisatie. Moet de kerk zich uitspreken tegen bepaalde extreemrechtse partijen?  Moet je vooral luisteren naar de zorgen van FvD-sympathisanten? Of moet je vanuit het Evangelie een duidelijke grens trekken? En trek je dan die grens alleen voor FvD, of ook voor de PVV, die vaak nog een stuk extremer is? Heeft het wel zin partijen in de ban te doen als je (als kerk) nog geen echt goed antwoord hebt geformuleerd op radicaal rechts?
 
Spannende vragen waarop mijn visie zich laat samenvatten met dit citaat van Spinoza: “Men moet menselijke handelingen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, maar begrijpen.”
Van Krimpen woonde een keer een avond in Nijmegen bij over Jordan Peterson, een schrijver die velen uit de achterban van FvD inspireert. “De zaal was verdeeld in mannelijke aanhangers en feministische tegenstanders. Ik zat er tussenin. Ze wilden niet naar elkaar luisteren. Ik wil juist mijn oordeel even opschorten. Als Jonge Theoloog des Vaderlands sta ik voor bottom-up theologie. Ik wil beginnen bij de vragen die mensen zelf hebben en kijken wat ik daar als theoloog mee kan. Niet alleen maar zenden van bovenaf.”
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands

Lees ook: