24 januari 2022

Tabie Tipt #16 januari 2022

Door Tabitha

Hieronder tip ik de beste films/series, podcasts en boeken 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

The Last Duel is een fascinerende film. Ondanks het fenomenale acteerwerk en steracteurs Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer en Ben Affleck, heeft de film betrekkelijk weinig aandacht gekregen.
Onterecht wat mij betreft, want deze film zit heel goed in elkaar. Zeker in het kader van de misstanden bij The Voice en de discussie rond seksueel grensoverschrijdend gedrag is de film enorm actueel. 
We krijgen in deze film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, telkens een ander perspectief te zien op de verkrachting van Lady Marguerite de Carrouges. Uiteindelijk moet een duel uitwijzen wie het bij het juiste eind heeft.
Te zien via o.a. Pathé Thuis.

Een andere geweldige film is Don’t look up. De critici zijn verdeeId, maar wat mij betreft een goede film!
Twee astronomen gaan op mediatour om te waarschuwen dat er een allesvernietigende komeet op weg is richting de aarde. Maar niemand is geinteresseerd in echt nieuws.
Er zitten veel boeiende elementen in de film, waaronder een gebed op het einde, thematiek rond maakbaarheidsgeloof en een Meryl Streep als een Trump-achtige president. Aanrader!

Sander Schimmelpenninck onderzoekt hoe het kan dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter wordt. Als telg uit een welvarende familie weet hij hoeveel kansen rijken hebben. Zouden de economisch welgestelden niet veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het algemeen belang?

Niet dat ik per se fan ben van Sander Schimmelpenninck, maar hij stelt terechte vragen of de kloof tussen arm en rijk in Nederland. Nederland heeft, volgens de Wereldbank, de hoogste vermogensongelijkheid ter wereld. Een prikkelend programma wat aanzet tot nadenken.

Lezen

De boeken die ik interessant vind! 😉📰

Een indrukwekkend boek dat ik in de kerstvakantie herlas. Een boek “over God en geloven en over hoe moeilijk dat laatste is omdat hij het toelaat dat mensen lijden, omdat hij onzichtbaar is en omdat hij zwijgt. Toch ‘weet’ de schrijfster dat er ‘niets groters bestaat in het leven dan dat’.”
Een aangrijpend en herkenbaar boek waarin de grote vragen niet geschuwd worden.
Lees ook deze recensie: ‘´Mintijteer´ maakt onuitwisbare indruk’

Al eerder lichtte ik dit boek uit. ‘Changing Shape: The Faith Lives of Millennials’ is erg vormend geweest voor mijn denken over jongeren en kerk. Ruth Perrin spreekt met 50 Britse millennials over hun ontwikkeling, liefde voor en teleurstelling in de kerk. Ik schreef voor Theologie.nl deze recensie. “De kerk moet een plek zijn van ‘truthfulness’, waarheidsgetrouwheid; een plaats waar we tegen nepheid in opstand komen.”

Luisteren

 ̶O̶f̶ ̶g̶e̶n̶i̶e̶t̶ ̶v̶a̶n̶ ̶e̶e̶n̶ ̶f̶i̶j̶n̶e̶ ̶p̶o̶d̶c̶a̶s̶t̶:̶ ̶ Creatief idee!

  • Boekoorbellen! 🤓📚

In een creatieve bui maakte ik boekoorbellen! 🙂
Zo kan ik mijn favoriete boeken altijd bij me dragen 😉
De NBV21, ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy, Bloed van de geweldige verloskundige Beatrijs Smulders en Intimiteit van psychiater Paul Verhaeghe.

Gebruik gemaakt van een taartdoos, de geprinte omslag van verschillende boeken op dik papier en ringetjes en oorbelhangers.
Bekijk hier een DIY filmpje van hoe je zelf de oorbellen kunt maken.

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'