11 maart 2022

Ontmoeting met Tsjechische theoloog Tomáš Halík

Door Tabitha
Tomáš Halík is priester, filosoof en theoloog en is een van de meest toonaangevende rooms-katholieke denkers van het moment.
In maart ’22 kwam hij naar Nederland om de Comeniusprijs in ontvangst te nemen.
Ik was uitgenodigd om in een klein gezelschap prof. Halík te ontmoeten en voor een ‘informal diner’ met onder andere de Tsjechische ambassadeur.
 

Ik vroeg prof. Halík: ‘Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen voor de komende tijd waar (jonge) theologen zich mee bezig zouden moeten houden?

Hij zei drie dingen: 1) de kerk zou weer meer moeten lijken op de kloosters in de middeleeuwen. Plekken zijn waar je kunt leren, waar een (h)echte gemeenschap is en kennis uitgewisseld word.
2) de kerk moet worden als een ‘field hospital’ waar mensen spiritueel verzorgd worden, waar de wonden worden aangeraakt en geheeld, waar nabijheid is en polarisatie overwonnen wordt.
3) we mogen er meer van doordrongen raken dat de grenzen tussen gelovig en ongelovig, binnen en buiten de kerk niet zo scherp zijn als we vaak denken.
Én de taak van de theologie is om theologie en spiritualiteit dichter bij elkaar te brengen.

Daar kan ik/kunnen we weer mee vooruit 😉

Eerder maakte ik een inspiratiemomentje voor ‘De Muzikale Fruitmand’ op NPO Radio 5 over het leven en werk van Tomáš Halík. Bekijk het hieronder (3.17 min).

Lees ook: