6 april 2022

Jonge Theologen Panel – Internationale conferentie PThU

Door Tabitha

Het ‘Young Theologians Panel’ was onderdeel van de Internationale conferentie van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) ‘Negotiating Good Life in Times of Crisis’.

Onder leiding van Elsbeth Gruteke gingen Almatine Leene, Martijn Stoutjesdijk en Thandi Soko-de Jong en ik in op verschillende stellingen. 

Bekijk de opname van het Jonge Theologen panel (Engelstalig) hieronder. Mijn bijdrages zijn bij 12.18 min en 53.45 min.

“Times of crisis can put a positive perspective on life under pressure.” 

“Times of crisis can put a positive perspective on life under pressure.”

Ja, in tijden van crisis kan een positief perspectief op het leven onder druk komen te staan. Maar dat is wat mij betreft niet erg. Door crisis komen velen erachter dat het leven niet zo maakbaar is als gedacht. Ook komen daardoor existentiële vragen naar boven: Wat vind ik echt belangrijk? Waartoe zijn wij op aarde? Een positief perspectief op het leven is in het westen vaak een perspectief van streven naar (kortstondig) geluk en genot waarbij het individu centraal staat. Crisis maakt duidelijk dat een betekenisvol leven veel meer is dan dat. We hebben elkaar en de gemeenschap hard nodig. In tijden van crisis, maar eigenlijk altijd.

“In a time of crisis, the Bible guides me / my community / people in our society in making just decisions.” 

De Bijbel is wat mij betreft vol met verhalen over mensen in crisis. Het zijn verhalen van de onderdrukten, de verlatenen, degenen in ballingschap. Het Exodusverhaal is een verhaal van bevrijding en vrijheid. Ook zijn faalverhalen volop te vinden in de Bijbel. Niet voor niets schreef theoloog Alain Verheij het boek ‘Ode aan de verliezer’ waarbij Bijbelverhalen centraal staan en duidelijk wordt dat de anti-held vaak juist de held is.

Als het gaat over het maken van ‘just decisions’ biedt de Bijbel niet altijd klip en klare antwoorden op ethische vraagstukken voor de 21e eeuw. Er zijn ethische richtlijnen af te lijden uit de Bijbel, maar we moeten uitkijken dat we God aan onze kant zeggen te hebben. Het slavernijverleden is daar een al te pijnlijk voorbeeld van.

Dus ja, de Bijbel helpt om beslissingen te nemen, maar niet zo kant en klaar en zwart-wit als we soms zouden willen.

📸 Wouter Muskee

Lees ook: