7 mei 2022

TV-uitzending ‘Crux’ EO over vrouwen in de kerk op NPO2

Door Tabitha
Het programma ‘Crux‘ maakte een uitzending over vrouwen in de kerk en hoe dat vaak nog gevoelig ligt.
De redactie vroeg mij om een bijdrage te leveren.
Daarvoor is er gefilmd bij mijn opleiding (de PThU), bij mijn moeder, bij de sportschool en voor de kerk in Woudenberg. Het was best spannend en kwetsbaar, maar ook een belangrijk thema om me over uit te spreken.
 
Aankondigingstekst van de EO:
“De kerken in Nederland worstelen nog steeds met de positie van de vrouw. Bij de grootste protestantse kerk is weliswaar nu ruim een kwart van de voorgangers vrouw, maar overal hebben ze nog te maken met seksisme, discriminatie op grond van hun geslacht. En in veel orthodoxe kerken blijft een vrouw op de kansel een no-go. Almatine Leene, voorganger in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, en Rosaliene Israël, voorganger in de Protestantse Kerk, vertellen over hun ervaringen met seksisme. En Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen gaat voor het eerst een  bijeenkomst leiden in de kerk van haar ouders, waar vrouwen op de kansel nog zeer gevoelig ligt.”

Lees ook: