7 mei 2022

‘Social media zijn zowel een zegen als een vloek’ – reportage voor Volzin

Door Tabitha
Eén van de leukste projecten van dit moment vind ik het maken van reportages voor Volzin, magazine voor religie en samenleving.
Onder de noemer ‘Tabitha on Tour’ duik ik in de leefwereld van mijn leeftijdsgenoten. Waar komen zij graag, wat vinden ze daar en waar raakt dat aan zingeving?
In deze tweede editie: de online wereld.
Voor veel jonge mensen is het hebben van een digitale ruimte, ontmoetingsplek en identiteit niet minder belangrijk dan de fysieke alternatieven. Daarom duikt Tabitha van Krimpen dit keer in de online-wereld en vraagt zij haar leeftijdsgenoten het hemd van hun lijf over hun mediagebruik en ervaringen in het digitale leven.
 
In ‘Tabitha on Tour’ duikt Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen (24) in de leefwereld van (vooral) jongeren. 80 procent van de jongvolwassenen bezoekt zelden of nooit een kerk, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Daarom gaat Tabitha naar plekken waar haar generatiegenoten wél graag komen. Ze gaat met hen in gesprek, kijkt waar deze plekken raken aan zingeving en spaart zichzelf daarbij niet.
 
Volgende maand ga ik naar een MBO school om te kijken hoe studie en werk te maken hebben met zingeving!
"Het valt me op dat deze studenten hun smartphone op alle mogelijke momenten gebruiken. In de trein, in de bus, tussendoor, elk leeg moment moet opgevuld worden, zo lijkt het. Elke vorm van verveling wordt weggebannen en échte stilte zonder prikkels of afleiding lijkt een uitzondering te zijn. Met je smartphone heb je altijd alle beschikbare informatie letterlijk op zak en kan je op elk moment vermaakt worden met filmpjes, foto’s en spelletjes. Dit biedt veel mogelijkheden, maar er is daardoor ook weinig ruimte voor gewoon zijn, opgaan in het moment en ontvankelijk zijn voor wat komt. Ook zingeving komt zo gemakkelijk in de verdrukking. Als elke leegte, elk moment van rust wat de ruimte geeft om te reflecteren en indrukken te verwerken opgevuld moet worden, is het wat mij betreft niet zo vreemd dat zoveel jonge mensen te maken hebben met stress en burnoutklachten."
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands

Reportage 1: De sportschool

Lees hier de eerste reportage voor Volzin over de sportschool!

Reportage 3: School

Lees hier de derde reportage voor Volzin over school en zingeving.

Reportage 4: het uitgaansleven

Lees hier de vierde reportage voor Volzin over het uitgaansleven, volgens de hoofdredacteur de beste reportage tot nu toe!

Reportage 5: (t)huis

Lees hier de vijfde en laatste reportage voor Volzin over waar wonen en thuis zijn raakt aan grotere en existentiële thema’s.

Lees ook: