16 mei 2022

Wat is religieus/spiritueel/heilig in jouw leven? lezing tentoonstelling klooster St. Catharinadal

Door Tabitha

Op zaterdagmiddag 14 mei hield ik een lezing bij de officiële opening van de tentoonstelling ‘Vertel me wie je bent’.

De tentoonstelling wordt gehouden vanwege het 750-jarig bestaan van de zusters Norbertinessen in Sint Catharinadal in Oosterhout.

In mijn lezing reflecteerde ik op de bijdragen in de tentoonstelling. Ik ging in op religieuze taal, hoe spirituele ervaringen vaak uitstijgen boven het alledaagse, maar het spirituele ook te vinden is in het alledaagse. Ook ging het over het belang van aandacht, zijn in het moment en hoe moderne technologie dat kan bemoeilijken. De natuur kwam vaak terug bij spirituele ervaringen, maar ik was ook kritisch op de liefelijkheid en zachtheid die vaak wordt toegedicht aan de natuur, terwijl het ook een harde en verwoestende kant heeft.

Het was een mooie middag waarbij ook muzikale bijdragen waren. De zusters heb ik als enorm hartelijk en warm ervaren en het was bijzonder om een bijdrage te mogen leveren. 

De tentoonstelling (en ook het klooster zelf, waar ook een gasthuis is) is ook een aanrader, dus ga er gerust eens naartoe!

Over de tentoonstelling

Vijfentwintig mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, achtergronden en beroepen bogen zich over de vraag: Wat is er religieus (of spiritueel, of heilig) in mijn leven?

Het leverde even zoveel persoonlijke verhalen op in woord en beeld. In de tentoonstelling zijn deze verhalen samengebracht op vijfentwintig posters die als een spiegel de bezoeker vragen: ‘Vertel me wie je bent’.

Lees hier een artikel over de tentoonstelling.

Met heel veel dank aan Mirjam Dirkx en Jos van Genugten van De Levensboom!

Lees ook: