29 mei 2022

Radio 1 ‘Dit is de Zondag’: over seksualiteit, Paus Adrianus en religieus erfgoed

Door Tabitha
Op zondagochtend 29 mei was ik van 6-7 uur te gast bij ‘Dit is de Zondag’ op Radio 1, het programma waar ik in de zomer van 2022 zelf redacteur was.
Dit keer was ik de sidekick, waarbij ik besprak het religieuze nieuws van de week besprak, doorvroeg bij de gasten en mijn perspectief deelde.
Mijn inbreng ging over seksualiteit, n.a.v. het bericht dat de grootste Protestantse kerk van de VS seksueel misbruik jarenlang in de doofpot stopte.
In een interview in Trouw betoogt de Nationaal Rapporteur dat het van belang is om bij seksueel misbruik niet alleen protocollen en regels op te stellen maar ook het gesprek aan te gaan over seksualiteit in de samenleving.
Uit recent onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat ouders van christelijke studenten maar weinig het gesprek aangaan over seksualiteit en ‘wensen en grenzen’,
 
Naast dit religieuze nieuws waren Christiaan Veldman, over de enige Nederlandse paus, Adrianus, en Sander Ummelen over Heilige Huisjes te gast (zie hieronder).
 
In Dit is de Zondag zijn Sander Ummelen, Janneke van Zelst en Christiaan Veldman te gast.

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus ooit werd gekozen. In 1522 werd Adriaan Floriszoon Boeyens als Paus Adrianus benoemt tot leider van de Katholieke Kerk. Het Museum Catharijne Convent opent een tentoonstelling over deze paus. Conservator van het museum Christiaan Veldman komt vertellen over de tentoonstelling ‘Paus Adrianus – wereldleider uit Utrecht’.

Juni is de Rotterdam Architectuur Maand hierin doen ook religieuze gebouwen mee en dus zetten diverse kerken, synagogen, tempels en moskeeën hun deuren wagenwijd open onder de naam ‘Heilige Huisjes’. En dat is niet zonder reden, want: het religieus erfgoed staat onder druk. Kerken worden steeds leger en het onderhoud blijft even duur. Hoe kunnen deze ‘heilige huisjes’ gered worden? Hierover Sander Ummelen initiatiefnemer van de Kerkvernieuwers en het project ‘Heilige Huisjes’ en Janneke van Zelst lid van Citykerk het Steiger in Rotterdam waar ook evenementen worden georganiseerd tijdens Heilige Huisjes. 

Sidekick Tabitha van Krimpen neemt je mee in het religieuze nieuws. Deze week over seksualiteit binnen de christelijke wereld.

De presentator van deze week is Jan-Willem Wesselink.

Lees ook: