8 juni 2022

‘De moederkerk kan nog veel leren van Rituals’ – in Trouw column

Door Tabitha

Mijn vaste zaterdagochtendritueel is het lezen van Trouw. Op zaterdag 4 juni ’22 was alleen anders, want tijdens het lezen kwam ik opeens mezelf tegen in een scherpe en prikkelende column van Stijn Fens.
Hij stelt dat kerken nog kunnen leren van cosmeticabedrijf Rituals.

Een goede column die aanzet tot nadenken. Wat kunnen kerk en commercie van elkaar leren? In hoeverre kunnen ze met elkaar meegaan en waar ligt de grens?

Het interview in de Volkskrant met mij (21-5-22) nog niet gelezen? Lees het hier.

Een goed voorbeeld voor de kerken lijkt me Rituals. In Europa groeit dit cosmeticabedrijf sneller dan de rooms-katholieke kerk en opent het de ene na de andere vestiging. Ze zitten op de beste plekken in de stad, net als veel kerkgebouwen. Maar in tegenstelling tot de gebedshuizen is Rituals altijd open.
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands
Aan de andere kant zou Rituals ook wel wat van de kerk kunnen leren. Bij het cosmeticabedrijf draait bijna alles om jou. Als jíj een soulful scrub van suiker en zoete sinaasappel over een vochtige huid masseert, word jíj er beter van. Eerst moet je zelf in balans komen – zo lijkt het – en pas dan ben je klaar om de ander te helpen. Het christelijk geloof leert nou juist dat alles begint met dienstbaar zijn aan de ander. Dát maakt van jou een beter mens.
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands

Lees ook: