5 juli 2022

Uitreiking en interview vernieuwd tijdschrift levensbeschouwing Narthex

Door Tabitha
Narthex is een tijdschrift voor vooral docenten levensbeschouwing en godsdienst. Het tijdschrift is vernieuwd en ik mocht het eerste exemplaar, over ‘Seks en Gender’ in ontvangst nemen.
 
Niet alleen mocht ik het tijdschrift in ontvangst nemen, ook had ik een leuk gesprek met Marcel Elsenaar, adviseur Zin in Onderwijs, en Jocham Quartel, hoofdredacteur Narthex, over het belang van levensbeschouwing en godsdienst in het onderwijs. Ook kwam mijn eigen ervaringen met het vak aan bod en wat relevante thema’s zouden zijn voor nieuwe edities.
"Ik ben een groot voorstander van Bildung, dat het ook echt om vorming gaat en je ook leert hoe jij als persoon je eigen levensovertuiging beleeft, welke keuzes je maakt en waarom die bij je passen. Dat zijn vragen die we allemaal hebben. Veel leerlingen denken dat ze de enige zijn die worstelen, die zich soms eenzaam voelen en zoeken naar wie ze zijn. Het kan dan heel bevrijdend zijn om te ontdekken dat je daarmee geen loser bent. Ik denk daarbij ook aan het boek van theoloog Alain Verheij, Ode aan de verliezer. Door dat bredere perspectief kan je opeens heel anders tegen allerlei dingen aan gaan kijken."
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands
"Bij het inrichten van een programma maak zou ik ook verbinding maken met andere vakgebieden, zoals filosofie en geschiedenis, om te begrijpen waar bepaalde ideeën van nu eigenlijk vandaan komen. Hoe is er in de loop van de geschiedenis over gedacht? Verschillende perspectieven op vragen langslopen en werken met gastdocenten. Leren zien wat de betekenis van religie is voor mensen vroeger en nu. Met leerlingen een moskee bezoeken lijkt me echt heel interessant om te ervaren. Of mensen die in hun beroep met veel verschillende levensbeschouwingen te maken hebben, zoals verpleegkundigen. Mooi om daar eens een inkijkje in te hebben.”
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands

Lees ook: