11 juli 2022

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Door Tabitha

Hieronder tip ik de beste films/series, podcasts en boeken 📽️🎧📚

Kijken

Dit zijn mijn kijktips:

  • Film: The Worst Person in the World 

Een heerlijke millennial film is deze noorweegse ‘The Worst Person in the World’ (IMDb: 7,9). Met herkenbare dilemma’s over het leven als 20’er/30’er en de film is grappig, maar ook diepgaand.

‘Een instant-filmklassieker om te koesteren’

– de Volkskrant

Wanneer Julie 30 wordt, heeft ze het gevoel dat haar leven stilstaat. Haar vrienden krijgen kinderen en zijn gelukkig en haar relatie met de oudere, succesvolle striptekenaar Aksel is stabiel. Toch vraagt Julie zich af of dit alles is wat het leven te bieden heeft. Als ze de jongere en knappe Eivind ontmoet, gooit Julie het over een andere boeg in de hoop antwoorden te vinden over de liefde, haar carrière en het leven.

Te zien via o.a. YouTube, Google Play en Pathé Thuis.

Documentaireserie over de mensen achter onze online bestellingen. Wie zijn ze en onder welke omstandigheden werken ze? Grote platforms en bedrijven beleven gouden tijden, maar voor de mensen die het zware werk doen zijn flexibele arbeidscontracten de norm en is de werkdruk hoog.

Deze serie over de achterkant van de bezorgeconomie vind ik fascinerend. Al langer probeer ik te theologiseren over de schaduwzijden van de flitsbezorgers. Wat zegt het over deze tijd? Deze serie helpt daarbij en geeft goed inzicht in de knelpunten van het gemak van ‘vandaag besteld, morgen in huis’ of zelfs ‘nu besteld, binnen 10 min bezorgd’.
Ook de film ‘Sorry We Missed You’ schetst een aangrijpend beeld van de bezorgeconomie.

Eerder was er het geweldige programma ‘Last Days’, waarbij de Vlaamse Lieve Blancquaert de wereld rond reist om te kijken hoe er in verschillende landen en culturen om wordt gegaan met de dood. In dit programma doet ze hetzelfde maar dan over seks, liefde en relaties. Waarom is er in Japan sprake van een zogenaamd ‘celibaatssyndroom’? Hoe kijkt men in Thailand naar verschillende genders? En waar komt de fixatie op schoonheid en lichamelijkheid in Rio de Janeiro, Brazilië, vandaan? Dit programma is een aanrader!

Na het kijken van deze documentaire ben ik gelijk mijn kamer op gaan ruimen. De docu bevraagt het idee dat altijd maar meer spullen verzamelen normaal is. Een gemiddeld Amerikaans huishouden heeft maar liefst 300.000 items (!) in huis. Maar wat is daarvan écht noodzakelijk? In de docu zijn genoeg theologische lijnen te vinden. Wat zegt onze fixatie op spullen over het goede leven? Wat is eigenlijk écht belangrijk? Spullen kunnen maar al te gemakkelijk een spirituele leegte opvullen.

Goede vrienden Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus hebben een beweging opgebouwd vanuit het minimalisme. Ze vertellen hoe ons leven beter kan zijn met minder.

Luisteren

Of geniet van een fijne podcast:

In deze documentairepodcast gaat de maakster terug naar haar oude middelbare school, het Calvijn College in Goes. Hoewel verteld werd dat het domein van de vrouw vooral het gezin was, was er een docente die haar leerlingen stimuleerde om te gaan werken en zichzelf te ontwikkelen.

Eigenlijk luister ik weinig podcasts op het moment. Liever dan een korte aflevering luister ik een luisterboek via de Online Bibliotheek. Met een abonnement bij de bibliotheek heb je ook toegang tot de Online Bibliotheek. Daar gaat een wereld voor je open aan luisterboeken en ebooks waar je met je abonnement gratis toegang toe hebt. Ook recent uitgekomen boeken kan je er vinden. Ebooks kan je gemakkelijk op je e-reader zetten en luisterboeken kan je via de app op je telefoon luisteren en zijn ook offline beschikbaar. Handig voor op vakantie!

Lezen

De boeken die ik interessant vind! 😉📰

In deze klassieker uit 1977 beschrijft Susan Sontag de betekenis van de alomtegenwoordige fotografie in onze cultuur en ons dagelijks leven. De essays waar het boek uit bestaat, verschenen oorspronkelijk in de New York Review of Books, maar zijn nog altijd onverminderd actueel.

“De ontwikkeling van de fotografie houdt gelijke tred met een van de meest karakteristieke moderne activiteiten: het toerisme. [..] De foto’s gaan immers het onbetwistbare bewijs vormen dat de reis werd gemaakt, het programma werd uitgevoerd en dat mens zich heeft gemaakt. [..] Reizen wordt meer en meer een strategie om foto’s te vergaren. Het maken van foto’s is op zichzelf al een kalmerende bezigheid, waarbij de vage gevoelens van gedesoriënteerdheid die op reis gemakkelijk kunnen verergeren, worden gesust.”  (p. 14, editie uitgave Anthos,Diogenes, 1994)

Een fijne vakantieperiode gewenst!

Lees ook:

Tabie Tipt #17 zomer 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor de zomer van 2022! Met programma's over de bezorgeconomie, seksualiteit en podcast 'Refofeminisme'

Tabie Tipt #16 januari 2022

Mijn kijk, luister en leestips voor januari 2021! Met twee goede films, waaronder Don't Look Up, en boeiende boeken!

Tabie Tipt #15 december 2021

Mijn kijk, luister en leestips voor december 2021! Met een interessante podcast voor kerst en ontspan met de Netflix-serie 'School of Chocolate'