11 november 2022

Waarom de samenleving idealistische theologen verdient – podcast Nederlands Dagblad

Door Tabitha
Samen met Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier was ik op mijn laatste dag als Jonge Theoloog des Vaderlands te gast in de podcast ‘Dick en Daniël Geloven Het Wel’ van het Nederlands Dagblad. Met Dick Schinkelshoek, chef geloof, en adjunct-hoofdredacteur Daniël Gillissen.
 
We keken terug naar het afgelopen jaar en gingen in gesprek over de relevantie van theologie voor de samenleving. Luister het hier.
 
Te gast zijn scheidend theologen des vaderlands Thomas Quartier en Tabitha van Krimpen. Theologen moeten vaker de clownsneus opzetten, onrust veroorzaken, idealistische vragen stellen. Nu hebben ze vaak de naam dat ze studeerkamergeleerden zijn. Thomas kreeg te horen dat zijn titel hem moest worden afgepakt, omdat hij zich uitsprak tegen wapenleveringen aan Oekraïne. ‘Je moet als theoloog de idealen kunnen blijven uitdragen. Anders wordt de discussie wel heel smal.’ Tabitha strijdt tegen gezapige kerken die wel mopperen op nauwelijks betrokken twintigers, maar weinig doen om jonge kerkleden werkelijk te betrekken. En is het erg dat veel (jonge) kerkgangers niet zijn teruggekomen sinds corona? Of moet je juist blij zijn met kleine gelovige kernen? ‘Kerken met duizenden kerkgangers zijn misschien wel heel onnatuurlijk.’
Quote Tabitha
Tabitha van Krimpen
Jonge Theoloog des Vaderlands

Lees ook: