Jonge Theoloog des Vaderlands

Foto’s die vrij van rechten zijn en gebruikt kunnen worden voor publicaties zijn hier te vinden.

Contact
info@tabithavankrimpen.nl
Utrecht, NL

Tabitha op sociale media:

Tabitha van Krimpen is de Jonge Theoloog des Vaderlands (2021-2022!

Lees hier het persbericht rond de benoeming van Tabitha als Jonge Theoloog des Vaderlands.

De Jonge Theoloog des Vaderlands is een jaar lang (nov 2021- nov 2022) dé ambassadeur van de theologie in de samenleving en de media. Wie zichzelf een jaar lang de Jonge Theoloog des Vaderlands mag noemen, wordt bepaald door een verkiezing. Tabitha is verkozen op basis van een filmpje en een essay op basis waarvan publieksstemmen en een jury haar als winnaar aangewezen. De verkiezing is een initiatief van de Nacht van de Theologie waarin verschillende omroepen, dagbladen, kerken, theologische universiteiten, uitgevers en organisaties die betrokken zijn bij de theologie in Nederland met elkaar samenwerken. Behalve de Jonge Theoloog des Vaderlands is er ook een ‘gewone’ Theoloog des Vaderlands en wordt er het beste theologische boek van het jaar gekozen. Dit jaar zijn Thomas Quartier en het boek ‘Maria’ van Arnold Huijgen de winnaar.

Tabitha is de eerste vrouwelijke Jonge Theoloog des Vaderlands. Eerder mochten Mark de Jager (2019) en Rik Zweers (2018) zich een jaar lang de Jonge Theoloog des Vaderlands noemen. In het programma ‘Jacobine op 2’ werd op 28 november de winnaar bekend gemaakt. Bekijk de uitzending hier terug.

Tabitha van Krimpen (1998, Woudenberg) is masterstudent aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam. Eerder behaalde ze de bachelors bedrijfskunde en ook theologie (Cum Laude) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Aan de Vrije Universiteit haalde ze de master bedrijfskunde met een specialisatie in leiderschap en verandermanagement.
Naast haar studie werkt ze op het gebied van communicatie en programmering voor de De Thomas, een huis om op verhaal te komen aan de rand van de Zuidas. Daarnaast schrijft ze voor Holy Hub, een platform dat actuele vragen van twintigers en dertigers verbindt met de inspiratie en rijkdom uit de christelijke traditie.
Tabitha heeft journalistieke ervaring en in de zomer van 2020 werkte ze bij Radio 1 voor de Evangelische Omroep. Ook was ze deelnemer van het programma ‘The Boardroom’ aan de VU en ook volgde ze de Young Lady Business Academy van zakenvrouw van het jaar 2017, Elske Doets.
Onder de naam ‘Tabie Theologiseert’ is ze actief als ZZP’er en op haar eigen website deelt ze haar belevenissen als Jonge Theoloog des Vaderlands: https://tabithavankrimpen.nl/

Bottom-up theologie
Een belangrijk thema waar Tabitha zich op wil richten is wat ze noemt ‘bottom-up theologie’: de kerk en de theologie moeten zijn waar de mensen zijn. “Te vaak is de kerk vooral aan het zenden. Het wordt tijd dat de kerk stappen zet naar jongeren toe en serieus neemt wat hen bezighoudt.” Het is belangrijk om een luisterende houding aan te nemen en te beginnen bij de vragen van jonge mensen zelf. Vanuit daar kan getheologiseerd worden en een verbinding gelegd worden met de christelijke bronnen en traditie.

Lees haar ‘Pleidooi voor bottom-up theologie’ waarmee ze de verkiezing won hier.

Ook uit verschillende rapporten blijkt dat de kerk de aansluiting mist met jonge mensen. Slechts 8% van de 17-30-jarigen beaamt dat de kerken in staat zijn om antwoord te geven op spirituele vragen. Van de belijdende leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is slechts 8% jonger dan 40 jaar.*

Actie!
Tabitha is gedreven om dit jaar aan de slag te gaan als ambassadeur van de theologie in de samenleving en in de media. “Komend jaar wil ik me inzetten om jongeren een stem te geven binnen de kerk. Op organisatorisch vlak is verandering nodig. Jongeren zijn niet alleen de toekomst, maar willen nu al meedenken en een plek krijgen aan de bestuurstafel. Maar ook, en misschien wel vooral, wil ik buiten de kerk met jonge mensen in gesprek over hun vragen en waar dat raakt aan theologie.”

* Bronnen: 
– Christenen in Nederland: kerkelijke deelname van christelijke gelovigheid’ (Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau, 2018), 45.
– Protestantse kerk in Nederland, ‘De toekomst open tegemoet: beleidskader voor de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk bij de visienota ‘Van U is de toekomst’’,

Gerelateerde berichten

Exclusief interview met Rob Bell @Holy Hub

Exclusief interview met theoloog, denker en creatieveling Rob Bell over zijn nieuwste boek ‘Everything is Spiritual’, over materialisme, spiritualiteit, kwantumfysica en nog veel meer.