Jonge Theoloog des Vaderlands

Tabitha was de Jonge Theoloog des Vaderlands 2021-22. Als Jonge Theoloog des Vaderlands was ze een jaar lang de ambassadeur van de theologie in de samenleving. Tabitha heeft in podcasts, op de radio, en op tv van zich laten horen. Vooral thema’s rond twintigers en zingeving, geloof en kerk hielden en houden haar bezig.

De titel Jonge Theoloog des Vaderlands is een initiatief van de Nacht van de Theologie. De Nacht van de Theologie 2022 is een initiatief van de Vereniging voor Theologie, theologische opleidingen CHEPThUTSTTU Kampen|UtrechtViAAVU en Windesheimhet Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, uitgeverij KokBoekencentrum, het Nederlands DagbladTrouw, de EO en KRO-NCRV.

Naast de Jonge Theoloog des Vaderlands wordt er ook elk jaar een Theoloog des Vaderlands gekozen en wordt de prijs van Beste Theologische Boek van het Jaar uitgereikt.

Verkiezing Jonge Theoloog des Vaderlands

Met dit filmpje en bijbehorende blog won ik de verkiezing van Jonge Theoloog des Vaderlands. Het geeft een impressie van mij en mijn visie.

Mijn benoeming werd bekend gemaakt in het programma Jacobine op 2 van de KRO-NCRV. Bekijk het programma hier (13.00-18.50 min)

Nationale Nieuwjaarszegen

Voor de EO werkte ik mee aan de Nationale Nieuwjaarszegen 2022. De opnames waren op het Binnenhof en in de Haagse Kloosterkerk, waar ik een Bijbelverhaal verbeelde. Bekijk de uitzending hier.

📸 Jiri Büller

Waarom zou de kerk niet kunnen adverteren in de sportschool? ‘Zorg niet alleen voor je lijf, ook voor je ziel!’

Tabitha van Krimpen is Jonge Theoloog des Vaderlands, maar ook bedrijfskundige. Ze vindt dat de kerk veel beter in marketing kan worden. Om de concurrentie aan te gaan met alle coaches bijvoorbeeld, waar mensen nu terechtkomen met hun levensvragen en burn-outs.

Lees het interview in de Volkskrant hier of in de PDF-versie.

Theoloog als nar

“Echte theologie ontregelt, zet alles op losse schroeven en geeft inzichten waarvan je eigenlijk liever wegkijkt.”

Tijdens de opening van het academisch jaar 2022-2023 van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) hield ik een prikkelende speech waarin ik pleitte voor de theoloog als nar. Lees hier de tekst. ScienceGuide schreef erover.

Lezingen

📸 Ted van Aanholt

Tijdens mijn jaar als Jonge Theoloog heb ik op veel verschillende plekken lezingen gegeven. In kerken, kloosters, en op andere plekken diepte ik verschillende thema’s uit en probeer ik telkens de verbinding te maken tussen theologie, bedrijfskunde en maatschappelijke thema’s.

Afscheidsspeech

In deze afscheidsspeech tijdens de Nacht van de Theologie in nov 2022 blikte ik terug op de hoogte- en dieptepunten van mijn jaar als Jonge Theoloog des Vaderlands.